"Meiden kunnen zich zich de ganse dag spiegelen aan 'make believe'-beelden en krijgen hierdoor een verkeerde indruk van wat 'normaal' is" Foto:

Leer jezelf kennen tijdens een heldinnenreis

Marleen Kruitwagen: "Het vraagt moed en kracht om je eigen keuzes te maken"

ZEVENAAR - Marleen Kruitwagen organiseert sinds 2019 Heldinnenreizen. De eerste Heldinnenreis is al begonnen. Een groep meiden van 13 en 14 jaar uit Westervoort doet mee aan dit bijzondere traject. "Dit project is wel het meest kwetsbare wat ik ooit gedaan heb," vertelt Marleen. Haar levensverhaal maakt duidelijk waarom dat zo is.

Marleen, geboren en getogen in de Liemers, bracht haar kinderjaren door in Didam. Als tiener was ze meer in Zevenaar, waar ze naar het vwo ging, sportte, uitging en vrienden had. Ze had een onbezorgde jeugd, alhoewel ze zich vaak anders voelde dan haar leeftijdsgenootjes. Marleen is hoogsensitief, dus extra gevoelig voor bijvoorbeeld spanningen tussen mensen. Die gevoeligheid is ook haar kracht. Ze ziet, hoort en voelt vaak goed aan wat een ander nodig heeft zonder dat diegene dit uitspreekt.

Niet alles is maakbaar

Toen ze 18 was ging Marleen studeren in Den Haag. Ze volgde een internationale opleiding Communicatie. Vanwege haar opleiding verbleef ze een half jaar in Florence. Daar ontdekte ze haar droom: in het buitenland werken voor een tijdschrift. Het verliep anders. Zoals de meeste studenten ging ze op kamers. Marleen: "Je hebt er mooie verwachtingen van: onafhankelijkheid, het studentenleven. Maar in werkelijkheid voelde ik me daar in het begin vooral eenzaam." Op haar 22e werd ze depressief. Ze ging terug naar haar ouders. "Het was geen makkelijke tijd, maar ik ben gelukkig wel afgestudeerd," vertelt ze. "Achteraf gezien best stoer. Ik stond aan de zijlijn van het leven. Voordat ik depressief werd, keek ik vooral naar de buitenkant. Ik had grote plannen. Ik zie dat bij zoveel jonge mensen. Op die leeftijd besef je nog niet dat niet alles maakbaar is."

Gouden stap

Na haar studie kreeg ze verschillende banen op communicatiegebied. Ze werkte onder andere bij de Spoorwegpolitie, de Rabobank en bij een woningcorporatie. Marleen was goed in haar functie en ze had een grote drang om haar eigen stempel op zaken te drukken. Door haar hoogsensitiviteit had ze meer zicht op wat er niet goed ging in het bedrijf dan haar collega's en leidinggevenden. Marleen: "Ik zag, voelde en hoorde dingen waar ik toen nog niet zo goed mee om kon gaan." In 2007 besloot Marleen als zelfstandige aan de slag te gaan. Dat was een gouden stap. Ze had zelf de keuze waar ze ging werken en ze kon doen waar ze echt goed in was. "Ik werd meestal gevraagd om iets binnen een bedrijf te veranderen. Ik kon daar mijn kracht inzetten, me echt focussen op het werk waar ik voor ingehuurd was. Ik maakte in deze rol geen deel uit van het vaste personeel en hoefde me niet druk te maken om de spanningen tussen collega's. Ik houd van vrijheid en zelfstandigheid in mijn werk, dat ik met mijn eigen goede ideeën aan de slag kan gaan. Bij een bedrijf waar ik werd ingehuurd lag de afdeling communicatie op apegapen. Ik heb mezelf toen de opdracht gegeven om die afdeling te reorganiseren. Natuurlijk wel in overleg met de directie. Het werd een succes, ze wilden me een vast arbeidscontract aanbieden. Ik wilde me op dat moment niet vastleggen en ging verder met een nieuwe opdracht."

Van tienerdroom naar heldinnenreis

Haar tienerdroom bleef Marleen achtervolgen. Ze reisde een paar maanden door Italië, volgde daar een taalcursus en schreef verhalen voor het tijdschrift Viva. "Ik dacht altijd dat je naar het buitenland moest reizen om je vrij te voelen, maar ik ontdekte dat het niet uitmaakt waar je bent om je droom te verwezenlijken. Terugkijkend op mijn leven heeft vooral dat inzicht er aan toe bijgedragen dat ik nu de Heldinnenreis organiseer." Als deze Heldinnenreis er was geweest toen ze zelf 15 was, had Marleen beslist meegedaan. Zeker in de tegenwoordige tijd ervaren scholieren en studenten veel meer stress dan we ons realiseren. Aan de buitenkant lijkt het goed te gaan. De jeugd gaat naar school, sport, gaat uit met vrienden, maar hoe staat het met het gevoelsleven? Vraagt een kind zich op die leeftijd wel eens af: wie ben ik, wat wil ik? wat zijn mijn verlangens? Marleen: "Ik denk dat er onder de oppervlakte veel meer speelt dan veel meiden laten zien. Ieder meisje vergelijkt zich met andere meisjes. Dat is altijd zo geweest, maar onderschat de invloed van social media niet. Meiden kunnen zich zich de ganse dag spiegelen aan 'make believe'-beelden en krijgen hierdoor een verkeerde indruk van wat 'normaal' is. Met de Heldinnenreis wil ik meiden op jonge leeftijd leren omgaan met de vraag hoe zij in het leven willen staan."

Landgoed Huis Sevenaer

Marleen richt zich nu nog vooral op de doelgroep jonge meiden tussen 15 en 20 jaar. "Dat is de groep die ik zelf het beste snap. De heldinnenreis kent geen standaardprogramma. Het is zeker niet alleen maar praten. Als je actief bezig bent kun je ook veel leren, vindt Marleen. Ze gaan bijvoorbeeld Zen-tekenen, een beetje Bootcampen en moodboards maken. Ook heel praktische zaken kunnen aan de orde komen, zoals een sollicitatietraining of omgaan met social media en groepsdruk. Marleen: "Het hangt erg van de groep af. Het moet zinvol, maar vooral ook leuk zijn.' Ze is blij met de locatie Landgoed Huis Sevenaer. "Het is de bedoeling dat de meiden zo nu en dan ook de handen uit de mouwen steken. Zo ontstaat er respect voor de natuur en het gevoel om echt met de voeten op de aarde te staan." De Heldinnenreis is in principe een groepsactiviteit. Een groep van minimaal 4 personen is prettig en werkt goed omdat meisjes merken dat ze niet de enige zijn met bepaalde gevoelens. Het kan een groep vriendinnen zijn die aan de Heldinnenreis meedoet, of een sportteam. Maar Marleen geeft ook 1-op-1-coaching, soms heeft iemand juist dat nodig. Marleen: "Dit is het meest kwetsbare project dat ik ooit heb gedaan. Maar het is ook iets dat recht uit mijn hart komt en waar ik voor de volle 100% achter sta. Ik gun het de meiden om die heldin te worden die ik uiteindelijk zelf ook ben geworden." Marleen is nu een zelfverzekerde, enthousiaste vrouw, die goed in het leven staat en geniet van de vrijheid. Dat straalt ze ook uit. "Het vraagt moed om bij jezelf te blijven en je eigen keuzes te maken. Ik koos bewust voor het onzekere bestaan in plaats van een goedbetaalde baan met een dure auto. Ik heb het allemaal zelf gedaan, daar zit mijn kracht en daar ben ik trots op. En dat gun ik de deelnemers aan de heldinnenreis ook."

Meer informatie: www.heldinnenreis.nl