Eyal en Joep: 'Dreams come true'
Eyal en Joep: 'Dreams come true' Foto:

Knipkas: kapper in een kas vol planten

'Blurring' is het vervagen van grenzen tussen branches

ZEVENAAR - Zestig jaar lang zat op de Grietsestraat 29A Kapsalon Polman. Maar drie maanden geleden is er iets bijzonders veranderd: de kapsalon heet nu 'De Knipkas' en er worden zowel haren geknipt als planten verkocht.

Joep Loomans is net klaar met zijn opleiding voor leraar aardrijkskunde en heeft een grote hobby: planten. Eyal Azulay is Israëlisch-Italiaans en is vanuit Florence in Italië naar Nederland verhuisd. Hij is al zijn hele leven kapper. Als je dat samenvoegt, krijg je de Knipkas: een winkel met een verhaal.

"Eyal stelde voor om de planten en het knippen te combineren. Zo is het eigenlijk ontstaan," vertelt Joep. Met dat idee zijn ze verder gegaan. Het past in de nieuwe trend blurring, het vervagen van grenzen tussen branches. "Maar we hebben dit concept niet bedacht vanuit de trend, maar meer vanuit wat we zelf willen."

Dreams come true

Voor zowel Joep als Eyal is deze winkel echt een droom. Joep krijgt de kans om planten met iedereen te delen. Als mensen een plant kopen, schrijft hij precies op hoe ze hem moeten verzorgen. Ook heeft hij de winkel helemaal zelf ontworpen: de kasten waar de planten staan, de stoelen, de lampen, de balie, het visitekaartje ."We hebben bijna alles zelf gedaan. Je ziet het dan ook als je eigen plekje." Voor Eyal is er ook nog een andere reden. "Mijn hele leven was ik eigenaar van grote salons. Je bent dan niet alleen maar een kapper, ook een soort manager. Je haalt dan minder plezier uit het knippen, omdat je daar ook minder mee bezig bent. Nu, in deze kleine winkel, ben ik veel meer bezig met weer een kapper zijn. Een soort van back to the basics. Dat is wel echt mijn droom."

Verliefd op plek

Oorspronkelijk wilden Joep en Eyal in Nijmegen beginnen, maar dat ging helaas niet door. Dus keken ze naar plaatsen die om Nijmegen heen liggen en zo is het oog op Zevenaar gevallen. Daar was net een hele goede kans. "Dus zijn we gaan kijken. En eigenlijk zijn we toen meteen verliefd geworden op deze plek," vertellen ze. "We vinden Zevenaar ook echt een heel leuk centrum hebben. Knus, alles bij elkaar."

Nieuw leven

Wat natuurlijk heel opvallend is, is dat het daadwerkelijk beide kanten op werkt: "Sommige mensen komen naar binnen voor de planten en zien dat je hier dan ook je haar kuntlaten knippen. Anderen komen hier juist, omdat ze gehoord hebben dat dit een kapper is. En dan zien ze ook de planten." De winkel is dus heel bijzonder door branchevervaging, maar er is ook nog iets anders wat heel bijzonder is. Het was namelijk hiervoor ook een kapsalon die gerund werd door een koppel. De vrouw had ook een voorliefde voor planten. Nu is de winkel dus veranderd in de Knipkas en wordt het nog steeds gerund door een stel. Mét de combinatie van knippen en planten, dus. "Eigenlijk hebben we het gewoon nieuw leven in geblazen."