Afbeelding
Foto:

Bezoek het Humanity House

Het Humanity House is een interactief museum waarin de bezoeker wordt meegenomen in de verhalen van acht verschillende inwoners. Deze verhalen zijn extreem verschillend van elkaar; het enige dat deze personen met elkaar gemeen hebben is dat ze als vluchteling in Nederland terechtgekomen zijn.

Zo heeft Alham, een Palestijnse vluchteling die in Syrië leefde, in 2011 moeten vluchten voor de burgeroorlog in Syrië. Zonder papieren was hij echter stateloos en is er geen land dat voor zijn rechten op kan komen. Lidija woonde in voormalig Joegoslavië tot er oorlog uit brak in dat land in 1992. De oorlog werd uiteindelijk beëindigd in 1995 maar er heersen nog steeds spanningen. Het opsporen en veroordelen van oorlogsmisdadigers van dat conflict was een lang proces dat zeer moeilijk te voltooien was via internationaal recht en het Joegoslavië-tribunaal. Naast de ervaringen van deze personen is het mogelijk de verhalen in te zien over bootvluchtelingen (Desbele), kindsoldaten (Bruce), opvang in de nabije regio (Shaza), mensenrechten (Yvonne), noodhulp (Ram) en het Nederlands asielsysteem (Akhrat). Deze stukken zijn ook toegankelijk via de website van het Humanity House, https://www.humanityhouse.org/en/blog/

Naast de permanente tentoonstelling is het mogelijk om debatten en lezingen bij te wonen die georganiseerd worden door het Humanity House. Deze gaan veelal over thema's zoals internationaal recht, conflictbeheersing, ontwikkelingshulp en de situatie van vluchtelingen.

Het Humanity House is geopend van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 5 uur en op zaterdag en zondag van 12 tot 5 uur. De standaardtoegangsprijs bedraagt €9,50, voor jongeren van 11 tot 18 jaar bedraagt de toegangsprijs €6,50. Museumjaarkaarthouders ontvangen gratis toegang.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.