Ronald Gerressen vindt sociale belangen een miljoen keer belangrijker dan economische belangen.
Ronald Gerressen vindt sociale belangen een miljoen keer belangrijker dan economische belangen. Foto:

Ware winnaars met dromen en ambities

Ronald Gerressen BV en Swabaa Movements winnen Duivense MKB-prijzen 2018

DUIVEN – Ieder jaar reikt MKB-Duiven de prijzen uit voor starter en ondernemer van het jaar. Drie genomineerden strijden om de titel 'Spiegel en Reflex starter van het jaar', en vijf voor 'Rabobank ondernemer van het jaar'. De winnende starter van 2018 is Swabaa Movements, een school voor podiumkunsten; de winnende onderneming Ronald Gerressen BV, een bedrijf dat gespecialiseerd is in isolatie, gevelrenovatie en rioolwerk. Maar de weg naar het winnen van zo'n prijs en het worden van zo'n uitzonderlijke onderneming is niet altijd makkelijk, weten beide ondernemers te vertellen.

Swabaa Movements is een school voor podiumkunsten. Op dit moment geven verschillende dansdocenten les in diverse dansstijlen zoals streetdance boysdance, klassiek ballet, jazz en modern. Ook worden er musicallessen verzorgd. Tientallen leerlingen dansen iedere week naar hartelust bij hun geweldige docenten.

Femke Baars en Johannes Swart beginnen in 2017 met het verwezenlijken van hun droom: samen hun eigen onderneming beginnen. Twee jonge enthousiaste ondernemers met een perfecte match tussen de rustfactor en de movementfactor. Femke de rust, het brein, de spreekwoordelijke broek aan en Johannes de bruut met passie en liefde voor het vak zoals de jury de twee omschrijft. Johannes werkte altijd al bij andere podia en dansscholen, maar besluit nu samen met zijn vrouw een eigen school te beginnen. "De droom en ambitie was er altijd al." Als het echtpaar een zaal beschikbaar vindt in het gebouw van de Kerk voor Nu besluiten zij er voor te gaan en zo ontstaat Swabaa Movements. Dit is pas het begin.

Dansplezier en vertrouwen

De school voor podiumkunsten heeft in juni zijn eerste voorstelling met alle dansgroepen samen. De voorstelling is met ruim 150 bezoekers een groot succes. "Na afloop verscheen er een grote foto met een mooi artikel op de voorpagina van de Duiven Post." In diezelfde maand wordt Swabaa Movements als nieuw lid van de MKB voorgesteld, hier hebben ze al snel profijt van. En dan krijgen ze een telefoontje, en wat blijkt? Swabaa Movements is genomineerd voor de MBK-starter van het jaar prijs! Samen met stylingcoach Petra Vermeulen en Didier Orij van New York Pizza Duiven maken zij kans om te winnen. De avond van de uitreiking, op 10 januari, krijgen ze te horen dat al het harde werken aan hun school voor podiumkunsten heeft geloond en dat ze met de felbegeerde prijs naar huis mogen. Op de vraag hoe ze nou uiteindelijk zover gekomen is met het hele team van dansdocenten antwoordt Femke: "Voor ons is het erg belangrijk dat de leerlingen centraal staan. Dansplezier en vertrouwen staan bij ons voorop. De betrokkenheid van ouders kenmerkt de school."

Toekomstdroom

Voor de toekomst hopen Femke en Johannes uit te kunnen breiden qua ledenaantal, lessen en diversiteit in aanbod. Deze prijs is voor hen vooral een motivatie om hun verdere dromen binnen Swabaa Movements te verwezenlijken. "Wel willen we dat het contact tussen leerlingen, ouders en onze docenten prioriteit blijft, omdat dit een belangrijk speerpunt in onze visie is." Verder willen ze graag meer verschillende podiumkunsten aan gaan bieden. Dus naast dans en musical bijvoorbeeld ook zang en muziek. Een ware winnaar dus, met grote, mooie ambities en dromen.

MKB-ondernemer van het jaar

Een andere ware winnaar van de MKB-uitreiking tijdens de nieuwjaarsreceptie in zaal Gieling in Groessen is Ronald Gerressen. Sinds jaar en dag jaar zetten hij en zijn team alles op alles om zo goed mogelijk werk te leveren door heel Nederland en zelfs soms in het buitenland. Met een groep van zeven vaste werknemers en nog twaalf man die ingehuurd kunnen worden staan zij ieder uur van de dag klaar voor hun klanten. Vastgoedonderhoud en reinigingsdiensten staan op het visitekaartje van Ronald Gerressen. Dat varieert van spouwmuur- en bodemisolatie tot het impregneren van gevels en rioolonderhoud. "Ook al is het al drie uur 's nachts, is het nodig, dan staat er altijd wel iemand van ons klaar," zegt Ronald. Zijn belangen liggen dan ook bij lange na niet bij het geld. Voor hem draait het om vertrouwen tussen zijn mannen en de klanten en om een hecht team binnen zijn bedrijf. Hiermee onderscheidt zijn onderneming zich dan ook van de anderen. Voor Ronald Gerressen BV zijn de sociale belangen een miljoen keer belangrijker dan economische belangen. En dit heeft geloond in het winnen van deze prijs.

Hoe het begon

Ronald, de oprichter van Ronald Gerressen BV, zit al meer dan 36 jaar in het vak. Zijn ouders hadden vroeger eenzelfde soort bedrijf, het ondernemerschap heeft altijd bij hem in het bloed gezeten. Samen met zijn broers helpt hij veel, maar door omstandigheden moet Ronald uiteindelijk zijn eigen onderneming starten. Dat doet hij onder zijn eigen naam. En zoals zoveel ondernemingen begint ook hij in met schulden, maar door veel en hard werken en door altijd voor de volle honderd procent overal voor te gaan weet hij de continuïteit te waarborgen. "Zoals ieder bedrijf hebben wij ook onze ups en downs gehad, maar onze standvastigheid heeft ons overal doorheen gesleept", vertelt hij. Dit succes heeft hij te danken aan iedereen die door de jaren heen bij hem is gebleven. "Als het erop aankomt sta je samen altijd het sterkst." Ook toen het minder goed ging, besloot Ronald te gaan voor het behouden van iedereen die voor de BV werkt, in plaats van winst te draaien. Hier zit dan ook echt de kracht van hun bedrijf in: oog voor mensen (klanten, werknemers) en niet voor geld.

Hoe verder?

De prijs is voor het bedrijf een erkenning voor al het harde werk dat ze in alle jaren hebben verricht. Het plan voor de toekomst is dan ook gewoon hetzelfde blijven, innoverend zijn en vooral betrouwbaar blijven voor de klanten. Want dat is waar ze bekend om willen blijven staan, en hoe ze het tot nu toe altijd gedaan hebben. "Ons bedrijf zal door nog wel meer ups en downs gaan, maar we hopen nog lang te blijven bestaan om onze klanten te helpen en onze belangen naar buiten te brengen." Zo, dat is gezegd.

Johannes Swart en Femke Baas zijn dolblij met de prijs 'MKB-starter van het jaar.'