Jimmy Donker helpt Quinn Donker (links) en Stan van Dulmen bij het zagen. Foto: Linda Ruijs
Jimmy Donker helpt Quinn Donker (links) en Stan van Dulmen bij het zagen. Foto: Linda Ruijs Foto:

Ook jeugd vast onderdeel Boemelparade

Zevenaarse jongens en meisjes bouwen verder aan carnavalstraditie

ZEVENAAR - Stichting Boemelburcht heeft sinds een aantal jaar een speciale jeugdcategorie voor de Boemelparade, de Zevenaarse carnavalsoptocht. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

"We merkten dat het aantal deelnemers van de optocht af begon te nemen. Daarnaast vonden we dat er tijdens carnaval te weinig plek en aandacht leek voor de jeugd. Carnaval is cultureel erfgoed en om de carnavalstraditie in stand te houden, vonden we dat we de jeugd meer bij de carnavalsactiviteiten moesten betrekken," vertelt Arhur Lanters van Boemelburcht. Volgens hem waren de reacties al gelijk positief. "Maar we beseffen dat we er nog niet zijn. Ook in de toekomst hebben we de hulp van ouders, scholen en verenigingen nodig om deze jeugdcategorie in stand te houden. Daarom hebben we ook een speciaal Boemel-project op de scholen. Zo kunnen de kinderen op een creatieve manier aan de slag met de carnavalsgebruiken en met hun eigen carnavalswagen."

Niet alleen op de scholen, maar ook aan de Reisenakker bouwt de jeugd elke zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur enthousiast aan een wagen. Bij De Toetenburgers vinden de kinderen én de begeleiders het maken van een eigen carnavalswagen erg leuk. "Toen bekend werd dat de Toetenburgers ook een jeugdafdeling startte, was mijn zoon Quinn gelijk enthousiast," vertelt begeleider Jimmy Donker. "Toen de jeugdcommissie nog begeleiders zocht, ben ik een kijkje gaan nemen op de bouwplaats. Af en toe hielp ik een handje en na een tijdje werd ik zelf een actieve begeleider." De kinderen bedenken zelf de ideeën voor de bouw. Ook het thema, de kleuren, het ontwerp en de muziek voor de optocht beslissen ze democratisch. Donker: "We laten de kinderen zoveel mogelijk zelf doen. Ook letten we op de voortgang, want de wagen moet wel op tijd klaar zijn. En veiligheid is belangrijk. De kinderen mogen zelf alles doen, maar zaken zoals zagen en boren mogen alleen onder toezicht." Begeleidster Yvonne Pleiter: "De kinderen leren erg veel door het bouwen. Dit zie je vooral terug bij de kinderen die voor het tweede of derde jaar meedoen. In het begin moest je eerst nog uitleggen hoe en met welke tang ze bijvoorbeeld het beste kippengaas konden knippen." Ze geniet ervan dat ze de kinderen echt ziet groeien. "In het begin weten ze soms niet eens hoe je een zaag moet vasthouden. Hier leren ze waar welk gereedschap voor dient en hoe ze er veilig mee om kunnen gaan". Jimmy Donker is ook zeer te spreken over het enthousiasme: "Kinderen die al wat langer meelopen helpen inmiddels ook de nieuwe kinderen. Voor de nieuwelingen is het in het begin nog best spannend. Het is fijn om te zien dat ze gelijk in de groep worden opgenomen en zich na een paar weken al helemaal thuis voelen." De begeleiders vinden het ook leuk dat de ouders erg betrokken zijn. "Er moet immers veel geregeld worden, zoals de kostuums, de schmink en de muziek voor de optocht". Het begeleidersteam bestaat nu uit zes personen, maar uitbreiding is altijd welkom. Dat geldt ook kinderen die zelf graag bouwen.

Alle belangstellenden kunnen op zaterdag 16 februari tijdens de jaarlijkse Kiekmiddag van Boemelburcht van 13.00 tot 16.00 uur zelf een kijkje aan de Reisenakker komen nemen.