Vrolijkheid troef bij de toneelspelers van Vol Animo.
Vrolijkheid troef bij de toneelspelers van Vol Animo. Foto:

Een hele zondag op de planken

Vol Animo repeteert 'serieus' voor jaarlijkse toneeluitvoering: een hilarische klucht

DUIVEN - Toneelvereniging Vol Animo uit Duiven speelt ook dit jaar weer een op maat geschreven toneelstuk. De hilarische klucht kreeg de titel 'Mona, stop met staken!' Op 13 januari was er een extra repetitie, een oefenzondag.

Normaal gesproken repeteert Vol Animo op de donderdagavond in een van de zalen van de Ogtent. Twee keer in het seizoen is er een oefenzondag. Regisseur Henk Katgert: "Deze twee zondagen staan al vanaf de start vast. De spelers kunnen er dan rekening mee houden, zodat ze er allemaal zijn. Op de oefenzondag spelen we op het podium. Zo leren de spelers waar ze precies moeten staan, waar ze 'op' komen en waar ze 'af' gaan." De spelers, het zijn er heel wat. Zeventien mensen doen er dit jaar mee. "Er staan vaak veel spelers tegelijk op het podium, dus moet iedereen goed zijn of haar plek weten."

Toneelstuk op maat

Rob van Vliet schreef, net als vorig jaar, een toneelstuk op maat. Iedereen die mee wil spelen heeft een rol in het stuk gekregen. Souffleur William Kroone: "Daardoor gebeurt er veel in zo'n toneelstuk. Er zit flinke vaart in, lastig soms, maar ook heel dynamisch. De schrijver was vorig jaar op de uitvoering en kon nu ook de juiste rol bij de persoon schrijven. Dat maakt het leuk om te spelen en heerlijk om naar te kijken." Henk Katgert vult aan: "Tijdens zo'n oefenzondag hebben we de tijd om het hele stuk door te lopen en ruimte om aanwijzingen te geven. Zo'n doorloop lukt niet op een repetitieavond, daarvoor duurt het stuk te lang. Bovendien zorgen de leden ervoor dat het gezellig is door iets te snoepen mee te nemen en samen te eten. Dat versterkt het groepsgevoel."

Warming-up

De oefenzondag begint met een heuse warming-up. Nick Loderus: "Een warming-up kan op verschillende manieren waardevol zijn voor een toneelgroep. Omdat je in een bepaalde rol gaat, krijg je een betere concentratie tijdens de repetitie. Je stapt even uit je persoonlijke leven en bent alleen bezig met wat er op toneel gebeurt. Het verwacht ook bepaalde kwaliteiten van spelers. Je moet een scène spelen gebaseerd op improvisatie. Hoe vaker je dat doet, hoe vrijer je je voelt op het toneel."

De groep is heel divers, van jong tot oud, van gevorderden tot beginners. Grada Wensink is een van de beginners. Vorig jaar stond ze voor het eerst op het podium. "Ik ben wel minder zenuwachtig dan vorig jaar," vertelt ze, "Ik weet nu dat ik het kan. Ik leer alle leden van Vol Animo beter kennen, daardoor durf ik steeds meer. We hebben zoveel lol tijdens de repetities. Alhoewel, nu ik hier vandaag weer op dat podium rondloop begint het wel weer een beetje te kriebelen." Ruan Best heeft al wat meer toneelervaring. Toch is zijn rol in 'Mona, stop met staken!' een nieuwe uitdaging voor hem. Ruan: "Ik speel meestal het type zakenman. Nu ben ik precies het tegenovergestelde, de wat ordinaire campinggast die onder de plak zit bij zijn vrouw. Ik heb dit jaar echt een rol waar ik me helemaal in uit kan leven." Ook Hanna van Wingerden is op de oefenzondag aanwezig. Omdat ze meer tijd aan haar jonge gezin wil besteden, speelt ze zelf niet mee. Wel werkt ze achter de schermen aan de kleding en rekwisieten. Volgend jaar wil Hanna weer heel graag meespelen. "Het is gewoon zo'n leuke groep mensen waar je mee samenwerkt. Ik kom graag naar de repetities, ook al speel ik dit jaar niet mee. Maar als je zelf een rol hebt, heb je echt een doel, werk je naar de uitvoering toe. Dat maakt het nog leuker."

Nog twee maanden! Zeventig procent van de repetities zit er inmiddels op.