EsmeeAnne verheugt zich op de triatlon in Giesbeek op 18 augustus
EsmeeAnne verheugt zich op de triatlon in Giesbeek op 18 augustus Foto:

'Een beperking hoeft geen belemmering te zijn'

EsmeeAnne de Meulmeester (19) voelt zich helemaal vrij in het water

GIESBEEK – EsmeeAnne de Meulmeester is het schoolvoorbeeld van iemand die laat zien dat een beperking geen belemmering hoeft te zijn. Al zwemmend behaalt ze in juni 2018 haar grootste triomf tijdens de Special Olympics nationale spelen in de Achterhoek: goud op de kilometer in het open water van de Oude IJssel.

Die prestatie betekent een overwinning op de vijand die altijd op de loer ligt bij het negentienjarige meisje: epilepsie. Zwemmen en epilepsie, het gaat moeilijk samen. Zeker in open water. "Omdat ik epilepsie heb, moet er altijd iemand in de buurt zijn." Bijna altijd is het haar moeder Linda die aan de rand van het zwembad tijdens de trainingen en wedstrijden waakt en toekijkt voor het geval er 'kermis in haar hoofd ontstaat' zoals EsmeeAnne het zelf omschrijft. Maar in open water is dat niet mogelijk. Daarom kan ze in 2015 tot haar grote verdriet niet meedoen aan het open water zwemmen tijdens de Special Olympics World Games in 2015 in Los Angeles. "De stroming was te hard. Ze konden mijn veiligheid niet garanderen." Wel wint ze twee medailles in het zwembad, een geweldige prestatie, maar het mislopen van de open water wedstrijd blijft aan haar knagen. "Open water heeft geen grenzen, dat is echt iets bijzonders." Tot ze op televisie een blinde zwemmer met een buddy ziet. "Ik dacht 'waarom zou ik dat niet kunnen?' Ik heb er ontzettend veel moeite voor moeten doen. Maar uiteindelijk heb ik toestemming gekregen om met een buddy deel te nemen aan de Special Olympics Nationale Spelen in de Achterhoek. " Het doorzettingsvermogen is tekenend voor EsmeeAnne. "Ik ben zo trots op mijn dochter", vertelt haar moeder Linda. "Altijd doorgaan, van jongs af aan, ondanks haar beperkingen en altijd weer die tegenslagen. Petje af." In Joyce van Suntenmaartensdijk vindt ze haar buddy. Samen zwemmen ze naar goud. Het levert EsmeeAnne niet alleen een medaille op, maar ook de titel Uniek sporttalent van het jaar.

Als ambassadeur van Gelderland sport onbeperkt verschijnt haar gezicht op posters in abri's in de regio en probeert ze ook andere mensen met een beperking te inspireren om te sporten en doelen te stellen. Onder meer via haar eigen YouTubekanaal. Vloggen, EsmeeAnne vindt het prachtig, net als haar werk bij Van der Valk in Duiven. Elke dag fietst ze alleen de 7,2 kilometer van en naar haar werk, met op haar iPhone een alarmering. Als sporter met een licht verstandelijke beperking traint ze nog steeds drie keer per week bij ZVW'74 in Westervoort. Daar houden ze rekening met haar tekortkomingen. Linda: "EsmeeAnne weet niet precies hoeveel banen een bepaalde afstand is. Zestien banen, dat kan ze niet onthouden." EsmeeAnne: "Als mijn moeder of de trainer een teken geeft, dan weet ik dat ik aan mijn eindsprint kan beginnen." Een nieuw hoogtepunt wacht 18 augustus van dit jaar. "Ik ga dan meedoen aan de achtste triatlon in mijn eigen woonplaats", vertelt ze trots. Haar moeder looft de organisatie van de Giesbeek Triatlon. "Geweldig toch dat ze volop willen meewerken aan haar deelname? Ze vonden het geen enkel probleem. Tijdens het zwemmen blijft er een duiker in de buurt en binnenkort gaan ze met haar het parcours trainen, met name de wisselzones."