"We zijn met zijn allen naar Glasgow geweest. Dan bouw je wel echt een band op." Foto:

Als één familie dansend naar de top

Derde van Europa en vierde van de hele wereld: D-Unit uit Zevenaar

ZEVENAAR – "Oké jongens, we doen het nog een keer," zegt Joeri van Grol, eigenaar van DJF DANCE CENTRE uit uit Zevenaar. De dansers van D-Unit beginnen weer en de energie spat ervan af. Net als bij de vorige twintig keer. Als je danst op zo'n hoog niveau, is het herhalen, herhalen en nog eens herhalen.

D-Unit is een wedstrijdteam dat drie keer per week samen traint. Daarnaast dansen de dansers individueel nog andere stijlen. Hierdoor komen sommige meiden, zoals Valerie, uit op elf uur dansen in de week. Babet danst in totaal bijvoorbeeld zeven uur: advanced, hip gevorderden en foundation steeds één uur, 14+ dansen en teamtraining twee uur.

Tijdens die uren gaan de dansers er helemaal voor. Ze moeten dan ook voldoen aan hoge eisen. Ieder jaar wordt er opnieuw auditie gedaan. Die bepaalt of je in het wedstrijdteam mag blijven of niet. Het niveau blijft hierdoor hoog. Dat is goed is te zien in de prestaties: derde van Europa, vierde van de wereld op het kampioenschap in Glasgow. Die deelname heeft de groep extra hecht gemaakt. "We zijn met zijn allen naar Schotland geweest. Dan bouw je wel echt een band op," vertelt Demi. Maar ook als het wat minder gaat steunt het team elkaar. Bovendien zijn ze het er over eens wat écht belangrijk is: "Het is ook niet per se dat je trots moet zijn op prestaties die je hebt geleverd en de prijzen die je hebt gehaald. Maar meer dat je gewoon ziet dat we ook écht met de jaren zijn gegroeid."

'Good vibes only'

Dat het team zo succesvol is, komt natuurlijk ook door de trainers: Joeri van Grol en Kimberly Woesing. De choreografie wordt gemaakt door Kimberly, Keke Maturbongs en Ruben Chi Verhoeven. Dat de groep één grote familie is zie je ook weer terug in hoe de trainers met de dansers omgaan. Vooral door Joeri's positiviteit leeft het team echt op, zeker als de zin 'good vibes only' weer eens klinkt. "Dat is al zó vaak gezegd," vertelt één van de dansers.

Maar dat is niet de enige manier waarop Joeri de dansers weet te inspireren. Zoals hij het zelf zegt: "De positiviteit erin houden op de momenten dat het wat minder gaat, ik denk dat dát de kracht is."

Hechte dansgroep

De 'D' van D-Unit staat voor 'dancing,' voor dansen. 'Unit' staat voor eenheid, één familie. Dat is ook duidelijk te zien bij deze hechte dansgroep. D-Unit zelf bestaat nu drie jaar, sommige dansers van de groep zijn er pas twee seizoenen bij. Ze doen ook niet alleen tijdens het dansen dingen samen, maar ook daar buiten. "Het is niet alleen dat we met de training met elkaar omgaan, ook gewoon onderling praten we veel en goed. We zijn dus ook nog vrienden." Zo staat het interview gepland met drie of vier dansers, maar uiteindelijk is bijna de hele groep van dertien dansers erbij. Het familiegevoel zie je ook weer terug in de uitvoering. "Per individu is het misschien niet allemaal even netjes, maar als je het geheel ziet dan staat er gewoon wel wat."