De mammoet in Groessen. Foto: Naomi Bonke
De mammoet in Groessen. Foto: Naomi Bonke Foto:

Beeldbepalend: de Mammoet

GROESSEN- Tal van kunstwerken sieren de openbare ruimte in de Liemers. Allemaal met een eigen story. Zo weet bijna iedereen weet wel waar de Mammoet staat. Het enorme kunstwerk is vrijwel niet te missen daar op de Kandiadijk in Groessen. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter de bouw van dit bijzondere kunstwerk?

Zo'n 15 jaar geleden, in het jaar 2004, gaf Prorail de opdracht aan Joris Baudoin om een kunstwerk te maken als geschenk aan de gemeente Duiven. Baudoin (1960) is een Nederlands beeldend kunstenaar die vooral met beton en terrazzobeton werkt. Hij heeft reeks vele monumentale beelden en beeldengroepen in Nederland geplaatst.

De gedachte achter de Mammoet was dat het als tegenprestatie gold voor de overlast, de werkzaamheden en de gevolgen die de bouw van de Betuweroute rondom de Pannerdenschkanaaltunnel met zich meebracht. Bij het ontwerpen van dit kunstwerp heeft Baudoin zich laten inspireren door de omgeving en de verborgen geschiedenis van deze bijzondere plek.

In de directe omgeving liepen tot zo'n twaalfduizend jaar geleden dan ook echte mammoeten rond. Het bewijs daarvoor zijn de fossiele (versteende) botten uit het Pleistoceen. Dit is het geologische tijdvak waarin deze mammoeten toentertijd leefden. "De mammoeten van toen zijn de treinen van nu," zegt Baudoin. Het gigantische betonnen kunstwerk is reeds van grote afstand te zien en weegt maar liefst 8.000 kilo en is vijf meter hoog en vijf meter lang. Baudoin: "Mijn basis is dat de betekenis van een kunstwerk altijd 'in the eye of the beholder' is." Ofwel, ieder mens heeft zijn eigen visie op de dingen die hij ziet. Feit is wel dat met het plaatsen van dit indrukwekkende kunstwerk het verleden weer naar boven is gehaald.