Afbeelding
Foto:

Ideeën

1334

De reeds al vijf keer voor een kindermoord veroordeelde staat voor de zesde keer voor de rechter. Wederom zijn er overvloedig veel bewijzen tegen hem. Hij heeft een nieuwe verdedigingsstrategie gekozen, afgekeken bij de religieuze. Hij beweert met droge ogen: 'Rechter, ik geloof niet dat ik het gedaan heb. U moet respect hebben voor mijn geloof. Het is mijn vrijheid van geloofsovertuiging die niet ontzegt kan worden en ik wens op staande voet vrij gelaten te worden.'

1335

Je hoort het steeds vaker. "We moeten een beslissing maken." Het gruwelt dan in mijn oren terwijl anderen me glazig aankijken als ik meld dat ik me er aan stoor. Het is, naar mijn weten, toch echt: een beslissing nemen. Je neemt een beslissing! Je maakt een tafel of een lekke band. In het Verenigd Koninkrijk niet. We have to make a decision. Daar maken ze een beslissing. Dat we hier ten lande heel goed Engels spreken, is prima. Dat we tal van woorden onderling uitwisselen is ook prima, maar ik wil een uitzondering maken, en ter barricaden gaan, als we hier beslissingen gaan maken. Dat klinkt bij mij net zo vreemd in de oren als toen ik in De Liemers kwam wonen en daar deuren 'los' stonden terwijl men 'open' bedoelde. Nu, na 35 wonen in die Liemers, stoort me die wijze van uitdrukken minder, maar ik gebruik het niet. Als een deur los staat, dan is deze uit zijn scharnieren gelicht en staat tegen de muur, omdat het kozijn geverfd moet worden of de deur bijgeschaafd.
En die Britten blijven op een of andere manier wel hangen aan de Europese Gemeenschap. Zo niet, dan blijf ik dankbaar voor hun strijd tegen Hitler en zijn kornuiten. Als het toen anders was gelopen, ik moet er niet aan denken.

1336

Was ik postbode
Na de ronde, de zak leeg,
het hoofd weer van mij