Jongeren van basisschool de Trompetter maken moestuinbakjes
Jongeren van basisschool de Trompetter maken moestuinbakjes Foto:

Vertrouwen, hoop en liefde in Komdersuut

Oude pastorie is dé plek waar Angerloërs samenkomen en activiteiten ondernemen

ANGERLO - Jij daar, beste lezer, verveel je je? Toe aan wat nieuws of even dolgraag onder de mensen zijn? Dat kan! Van samen koken tot het ruilen van boeken en van lekker klussen tot gezellig koffieleuten; de oude pastorie naast de Galluskerk in Angerlo is sinds april 2018 dé nieuwe plek om lekker sociaal bezig te zijn of om nou eindelijk eens dat langlopende potje schaak te winnen. Dus voor wie niet langer thuis op de bank wil zitten: Komdersuut!

Samen met de rest van het zogeheten 'pioniersteam' van Komdersuut heeft pionier André Bikker saamhorigheid en persoonlijk contact hoog in het vaandel. Terwijl we vastgekleefd zitten aan sociale media, lijkt een overgroot deel van de mensen ironisch genoeg te vereenzamen. Dat is waarom de stichting direct ingreep toen het pand leeg kwam te staan; om leegstand en uiteindelijke verkoop te vermijden, bouwen de inwoners van Angerlo nu samen een thuis dat goed is voor het hoofd, de handen en het hart. Coördinator van Komdersuut André Bikker ondersteunt dit initiatief met woord en daad: "Als mensen met elkaar en voor elkaar aan de gang gaan, is dit voor de hele samenleving goed. Niets is mooier dan geloof, hoop en liefde in de praktijk."

Activiteiten

Komdersuut geeft naar zeggen van André "een kloppend hart binnen het centrum van Angerlo". Dit wordt pas echt duidelijk zodra je ziet hoe jong en oud samenwerken aan projecten binnen het dorp, zoals het timmeren van vogelhuisjes. Jongeren van basisschool de Trompetter leren de fijne kneepjes van de oudere, meer ervaren knutselaars. Zodoende werken beide generaties samen aan de moestuinbakjes die de Trompetter met trots in gebruik zal nemen. Bijkomend voordeel is volgens André de verbroedering die plaatsvindt tijdens het samen werken aan projecten zoals de moestuinbakjes: "We zien dat door samen aan het werk te gaan en van elkaar te leren, mensen elkaar beter leren kennen en elkaar steeds meer gaan waarderen." Voor André een belangrijk aspect van Komdersuut. Andere activiteiten van Komdersuut: het organiseren van workshops bloemschikken en het houden van stiltewandelingen.

Historische wandelroute

Naast de al bestaande activiteiten blijft de stichting zich bezighouden met het uitbreiden van de beschikbare mogelijkheden. Zo staan voor de toekomst verscheidene plannen op de planning zoals het oprichten van een historische wandelroute over het Gallusterrein. Ook hopen André en zijn collega's om samen met vrijwilligers de Galluskerk open te kunnen stellen voor passanten en iedereen die een moment van rust en vrede wil ervaren. De veelzijdigheid van de stichting is ongekend, maar de leidraad is er een van liefde en cohesie.

Vertrouwen, hoop en liefde, zo luiden de sleutelwoorden van Komdersuut. "Het geloof in de liefde is er een dat energie en initiatief opborrelt" besluit André gepassioneerd.