Antoinet van Gaal:
Antoinet van Gaal: "Ik zou niet zonder kunst kunnen, wat moet ik anders op mijn muren hangen?" Foto: Rahma Maqboul Foto:

Galerie Meander representeert het belang van kunst

ZEVENAAR - Kunstgalerie Meander aan de Arnhemseweg representeert het belang van kunst: dat men in principe niet zonder kan. Galeriehoudster Antoinet van Gaal is er al sinds de geboorte van de galerie in 1988 bij. Naast het helpen van professionele kunstenaars geeft ze ook een podium aan jonge kunstenaars die zich na de kunstacademie willen openbaren.

Antoinet heeft de kunstgalerie opgericht met haar partner van toen. Antoinets partner was een beeldende kunstenaar, hij maakte veel werken. Ze besefte zich dat er in Zevenaar vrijwel geen plekken zijn waar mensen terecht konden om kunst te bekijken, kopen of lenen. Van Gaal zette daarom een galerie op, waar iedereen welkom is om een kijkje te nemen.

De kunstgalerie is dé manier om mensen met kunst in aanraking te laten komen. Anderzijds geeft ze kunstenaars via exposities de mogelijkheid hun kunst te kunnen exposeren en te promoten. Het uitbrengen is voor kunstenaars erg lastig, maar door de galerie verdienen ze naast een aardige boterham ook erkenning voor hun fraaie kunstwerken. "Vooral voor jonge kunstenaars van de kunstacademie is het moeilijk om verder te komen na hun opleiding", vertelt Antoinet.

Er zijn echter wel vereisten als kunstenaars hun werk willen tentoonstellen, zo moeten ze in ieder geval naar de kunstacademie zijn gegaan en de kunst moet aansluiten bij het beleid van de galerie. De werken in de galerie zijn allemaal afkomstig van professionele kunstenaars.

Deze kunstenaars komen uit alle hoeken van Nederland, daarnaast zit er hier en daar ook buitenlands talent tussen.

Kunstuitleen

Bij de kunstgalerie kunnen mensen ook kunst lenen. Hiervoor geldt wel een voorwaarde, al probeert Van Gaal de drempel zo laag mogelijk te houden. Als iemand wil lenen kan dat via een abonnement, de kosten hiervan bedragen vanaf € 15 euro per maand, waarvan de helft gespaard kan worden. Met dit abonnement kan tot € 1.000 euro aan kunst geleend worden. Antoinet bevordert dat mensen iedere keer iets anders komen lenen, op deze manier zien ze veel verschillende soorten kunst. "En kunnen ze beter beslissen voordat ze een werk aanschaffen, daarvoor is een kunstuitleen." Antoinet vertelt dat mensen juist kunst willen lenen, omdat ze anders direct moeten kopen. "Door te lenen kunnen de mensen de werken even in huis hebben. Als het ze dan aanspreekt kunnen ze het kopen." Schilderijen blijven altijd populair voor mensen, dat is een vast gegeven. In de galerie is fotografie de laatste tijd erg in. Van Gaal: "In kunst gaat het in golven oftewel het meandert. De ene keer is keramiek populair, de andere keer fotografie. Het ontstaat op een gegeven moment gewoon."

Succes

De galerie is nationaal bekend, via mensen en de website komen mensen te weten over deze indrukwekkende kunstgalerie. De interesse in kunst gaat echter ook in golven, het ene moment zijn er velen geïnteresseerden en na een tijdje wordt het wat rustiger. De interesse neemt wel elk jaar toe, voornamelijk dankzij de jonge generatie. Antoinet zal altijd de interesse in de kunst behouden. "Ik zou niet zonder kunst kunnen, wat moet ik anders op mijn muren hangen?" Antoinet hoopt vooral dat kinderen op jonge leeftijd met kunst in aanraking komen. "Ik heb voorheen projecten gedaan met scholen, ik merk dat de kinderen het erg leuk vinden om te zien, maar dat de scholen zelf soms weerstand bieden. Dit is jammer, want op jonge leeftijd leg je de kiem." Iedereen is welkom bij de galerie, zelfs als mensen alleen willen kijken, kunst betekent namelijk niet meteen kopen.