Charles van Ditshuizen met zijn nieuwe boek. Foto: Nina Elbers
Charles van Ditshuizen met zijn nieuwe boek. Foto: Nina Elbers Foto: Nina Elbers

En dan kun je koken...

Charles van Ditshuizen legt passie vast in boekvorm

ZEVENAAR - In het boek 'En dan kun je koken' van Charles van Ditshuizen staan de lekkerste recepten. Volgens de hobbykok en schrijver zijn de recepten makkelijk om te maken. "Ik zeg altijd 'wie kan lezen, kan ook koken'."

Voordat Van Ditshuizen met pensioen ging, was hij directeur van Beter Horen (een keten in hoortoestellen) en al gek op koken. Na zijn pensioen had hij ineens alle tijd voor zijn grote hobby en kwam het zelfs zover om er een boek over te schrijven.

Eerder gaf hij ook al een ander boek uit: 'En dan schrijf je het op'. Van Ditshuizen: "Ik heb in mijn leven veel zakelijke reizen moeten maken en tijdens die reizen las ik veel. Spreuken of mooie zinnen die ik las, schreef ik op in kleine notitieboekjes. Zo ontstond het idee om er een keer een boek van te maken en dat heb ik ook gedaan."

'En dan...', het kookboek

"Het idee dat mijn volgende boek over koken zou gaan was niet geheel verrassend. Ik was al voordat ik met pensioen ging, bezig met recepten opschrijven en telkens zei ik weer dat ik er een boek van zou maken, maar het kwam er maar niet van. Totdat mijn vrouw, tevens proefpersoon, begin deze zomer zei: 'en nu moet je er toch echt een keer iets mee gaan doen.' Toen ben ik echt begonnen."

De recepten in het boek zijn vooral Italiaans en bijna allemaal zelf bedacht. Bij elk beschreven gerecht heeft Van Ditshuizen zelf ook de foto's gemaakt. Dat vond hij nog best wel een dingetje, want als de foto later niet perfect bleek te zijn, moest het hele gerecht weer opnieuw gemaakt worden. "Ik vind het niet erg om voor een goede foto een gerecht nogmaals te bereiden, maar het leukste blijft toch het koken. Het plezier tijdens het koken is heel fijn. Dat geldt ook tijdens het opeten als ik zie dat mensen het lekker vinden."

Stichting MS

Het bijzondere aan de boeken die Van Ditshuizen schrijft en verkoopt, is dat een deel van de opbrengst naar de stichting MS gaat. "Toen ik directeur was bij Beter Horen kregen twee medewerksters te horen dat ze MS hadden. Dat was natuurlijk heel moeilijk voor ze. Ik heb nog steeds contact met hen en het gaat redelijk goed met ze. Dat komt mede door de stichting MS. Deze stichting geeft advies, steun en doet veel research naar behandelingen en nieuwe medicijnen. Ik heb gezien hoe belangrijk de stichting kan zijn voor mensen en daarom wilde ik de vrouwen en de stichting graag helpen, Dat doe ik nu door middel van de verkoop van mijn boeken. Zelf verdien ik er niets aan, maar dat maakt mij niets uit. Ik doe het voor mijn plezier en ik help er anderen mee."

In de toekomst hoopt Van Ditshuizen nog meer 'En dan...'-boeken te schrijven, maar voor nu houdt hij het bij 'En dan kun je koken…' Hij zegt tot slot: "Iedereen kan koken, zolang je het maar met plezier en passie doet. Dat is het allerbelangrijkste." Het boek is te koop bij Boek en Buro Rebers in Zevenaar, of te bestellen op: www.mijnbestseller.nl/charlesvanditshuizen.