"Ik wil tijdens de tocht zonder machines, dus op een primitieve manier, vanille-ijs maken" Foto:

IJsman wil mee doen aan Fjällraven Polar Tocht

Ando Gollenbeek hoopt dat veel mensen op hem stemmen

ZEVENAAR - De Fjällräven Polar tocht is een jaarlijkse tocht van driehonderd kilometer op hondenslee dwars door Noorwegen en Zweden. In 2019 vindt dit evenement plaats van 8 tot en met 13 april. De deelnemers gaan in groepjes van vier of vijf personen langs verschillende plekken in Scandinavië. Ando Gollenbeek, de eigenaar van ijssalon Pisa, wil graag meedoen. Hij hoopt dat veel mensen op hem stemmen. Dat kan tot en met 13 december.

Ando, wat is je motivatie om mee te doen?

"Ik vind het altijd leuk om mijn grenzen op te zoeken en uitdagingen aan te gaan. Ik hou van kou en ik werk graag met honden. Zelf heb ik ook twee honden, eentje daarvan is ook reddingshond. Helaas mogen ze niet mee met de tocht, ze zijn daar niet voor getraind. De tocht is best zwaar en het is, ondanks dat het in april is, erg koud. Gelukkig kan ik ook goed gebruikmaken van die kou. Ik wil tijdens de tocht zonder machines, dus op een primitieve manier, vanille-ijs maken. Het ijs zal niet hetzelfde smaken als het ijs uit de ijssalon, omdat ik bepaalde ingrediënten niet mee kan nemen. Slagroom bijvoorbeeld, zal door de lage temperatuur tijdens de tocht bevriezen. Daarom neem ik alle ingrediënten in poedervorm mee. Ik hoop dat ik hiermee toch goed ijs kan maken. Dat zal nog wel een uitdaging worden."


Wat lijkt je het leukste aan de tocht?

"Het ontmoeten van nieuwe mensen. Je rijdt overdag in groepjes van 4 of 5 personen, maar iedereen slaapt wel op hetzelfde terrein. 's Avonds ben je met z'n allen druk bezig met koken en de voorbereiding voor de volgende dag. Dan leer je natuurlijk ook weer andere deelnemers kennen. Daarnaast vind ik, zoals ik al eerder zei, het werken met honden erg leuk."

Zijn er ook zaken waar je tegenop ziet?

"Nee, maar het blijft natuurlijk wel een grote uitdaging voor mij. Dit is natuurlijk niet iets wat je jaarlijks doet. Je kunt maar één keer in je leven meedoen met deze tocht. Fjällräven wil graag iedereen de kans kunnen bieden om met deze toch mee te kunnen doen. Dat je deze toch maar één keer kunt afleggen, maakt het natuurlijk wel extra speciaal. "

Elke deelnemer heeft een minimum aantal stemmen nodig om mee te mogen doen, hoe werkt dat precies?

"Per regio worden er twee mensen uitgenodigd om mee te mogen doen: degene met de meeset stemmen en degene met het leukste filmpje. Ik zit in de regio Benelux en UK, dus er zijn best veel deelnemers die in mijn regio zitten. Veel deelnemers hebben geen filmpje ingezonden, maar ik het dat wel gedaan. Ik hoop dat ik op die manier meer kans heb op deelname. Ik heb erg mijn best gedaan voor de video, ik heb zelfs een slee van chocolade gebouwd."

Stemmen op Ando kan via de volgende link:

https://polar.fjallraven.com/contestant/?id=5714