De traditionele kerststal bij Thuvine.
De traditionele kerststal bij Thuvine. Foto:

Een kerststal vol met herinneringen

Jarenlange traditie bij Thuvine verhuist volgend jaar naar het Horsterpark

DUIVEN - Al jaren wordt Thuvine in de winter opgevrolijkt door een kerststal. Sinds 2000 zetten vrijwilligers met hart en ziel de stal op. Een traditie waaraan volgend jaar een einde komt. Dit jaar staat de kerststal er voor het laatst. De initiatiefnemer van destijds, Anneke Harmsen, blikt terug en kijkt vooruit.

"Bij Thuvine was er iedere zomer een wisselende kunstexpositie. In de winter kon de kunst niet in onze beeldentuin staan, en daarom moesten we wat anders bedenken", kijkt Anneke terug.

De bewoners slaan aan het denken. Een kerststal met als thema Dick Bruna, komt er uiteindelijk uitgerold als hét idee om de tuin in de winter op te fleuren. Dan begint het echte werk. Vrijwilligers worden overal vandaan gehaald, tot ze uiteindelijk met zijn twaalven zijn.

In etappes

Het bouwen van het kerststalletje verloopt in etappes. Omdat er maar een klein budget is, beginnen ze het eerste jaar met alleen Jezus, Maria en Josef. Iedere zaterdag werken ze eraan. Mannen en vrouwen werken hard, en met kerst staat daar dan het prachtige kunstwerk. De bewoners van Thuvine vinden het geweldig! De kerstgedachte zit er bij iedereen in. Los van alle vrijwilligers die samen werken geven ook veel bedrijven en winkels materiaal, omdat ze het zo'n leuk initiatief vinden. Door de hulp van iedereen komen er vanaf 2000 ieder jaar nieuwe figuren en herinneringen bij.

Kerst muziek

"Een paar jaar terug," herinnert Anneke, "werd er gevraagd om kerstmuziek bij de kerststal, en dit leek ons ook wel een erg leuk idee. Maar ja, in de winter kun je natuurlijk die apparatuur niet buiten laten staan. Een van de inwoners van Thuvine bood toen aan om dit bij haar neer te zetten. Wij leerden haar ermee om te gaan, en zo geschiedde. Toen de mensen in de winter door de met kerststukjes en de kerststal versierde beeldentuin liepen, zette die vrouw de muziek ineens erg hard, waarna ze dan stond te lachen. Schitterend!"

Horsterpark

Door weer en wind wordt er ieder jaar weer gewerkt aan het opzetten van de stal. Sneeuw, regen, zon, alles hebben de kerststalvrijwilligers al doorstaan, en met veel liefde zijn zij al deze jaren aan het werk gegaan.

Maar, alles komt uiteindelijk tot een einde, en zo zal deze kerststal voor het laatst in Thuvine verschijnen dit jaar. De vrijwilligers zijn ondertussen zelf ook al een jaartje ouder geworden, en zijn het ermee eens om te stoppen. Anneke vindt het jammer, maar ziet er ook een positief kantje aan. "Jarenlang hebben we de inwoners van Thuvine blij gemaakt met deze kerststal, maar nu er nog maar amper mensen naar kijken, is het tijd om te stoppen."

De vrijwilligers schenken de kerststal aan de gemeente Duiven. Vanaf volgend jaar verschijnt het in het Horsterpark!