"Ik vind de Liemers heel sterk in de regionale samenwerking". Foto: vvbvanbree Foto: vvbvanbree

'Leerlingen horen niet in hokjes'

Nieuwe uitdaging als hoofd van Liemers College voor Maarten Delen

ZEVENAAR - Maarten Delen is sinds dit schooljaar rector van het Liemers College. Een voorstelronde.

Wat houdt precies uw functie in?

''Het Liemers College bestaat uit vier scholen locaties. Omdat er vier locaties zijn is er besloten een directie te hebben die over alle vier de locaties beslist, en dat er ook een directie per school moet zijn. Ik behoor tot de centrale directie, deze wordt tegenwoordig geleid door twee man. Ik probeer er vooral voor te zorgen dat alle vier de locaties met elkaar verbonden blijven, mensen met elkaar in gesprek gaan en ook met elkaar in gesprek blijven.''

U bent op meerdere scholen actief geweest, kunt u daar iets meer over vertellen?

''Ik werk voor onderwijsstichting Quadraam. In 2001 ben ik begonnen op het stedelijk gymnasium, rond 2009 ben ik bovenschoolse directeur geworden van vier scholen in Arnhem-Noord ('t Venster, het Montessori College, het Stedelijk Gymnasium en het Beekdal Lyceum). Daarna ben ik interim-directeur geweest op het Montessori College en later ook op het Beekdal Lyceum. Deze functie is in de loop der tijd opgeheven en ik ben op het Beekdal Lyceum rector geworden. Sinds net iets voor de zomervakantie mag ik op het Liemers College mijn nieuwe functie uitvoeren. De scholen van Quadraam ken ik goed, dus ik weet hoe het werkt. Werken voor het Liemers College is weer een nieuwe uitdaging. Het is natuurlijk even wennen qua omgeving en gang van zake. Maar dat maakt het juist ook wel weer bijzonder!''

Hoe bevalt het u tot nu toe?

''Ik zal jullie niet verbazen wanneer ik zeg dat het gedoe rondom het rooster absoluut geen feestje is geweest. Het was natuurlijk ongelooflijk vervelend om het jaar zo te beginnen. Tot de herfstvakantie was mijn baan erg chaotisch. Gelukkig is de rust nu zo goed als wedergekeerd. Maar het heeft bij iedereen voor veel onnodige onrust gezorgd, voor zowel de leerling als de docent. Daarentegen heb ik ook al veel leuke dingen mogen meemaken op het Liemers College. Ik vind het namelijk erg leuk om te zien dat het Liemers College zoveel mogelijkheden biedt voor buitenschoolse activiteiten, zoals deze krant, de LC-Awards en het Erasmus+ project. Er gebeurt heel veel op school, allemaal gerelateerd aan de lessen!"

Wat zijn de grote verschillen tussen het Beekdal Lyceum en het Liemers College?

''Het grootste verschil is dat het Beekdal Lyceum bestaat uit maar één locatie. Op deze school zitten veel topsporters die trainen op het sportcentrum Papendal. Dat maakt het Beekdal Lyceum erg bijzonder, vooral wanneer er een leerling met een gouden medaille van de Olympische Spelen terugkomt. Het Liemers College brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Want hoe verbind je nou de verschillende locaties?"

Waar komt u vandaan?

''Ik kom uit een klein plaatsje bij Eindhoven, Geldrop genaamd. Ik ben daar opgegroeid met drie broers. Mijn vader is helaas heel vroeg overleden. Dus we hebben het lange tijd met zijn vijven moeten doen. Mijn studietijd heb ik doorgebracht in Amsterdam. Daar heb ik Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd en ben later afgestudeerd in Middeleeuwse taal- en letterkunde. In Amsterdam heb ik op kamers gezeten en heb daar een erg leuke tijd gehad. In Amsterdam heb ik tevens mijn huidige vrouw leren kennen. Na het afstuderen moest ik toen eigenlijk de militaire dienst in. Ik wilde niet in dienst en heb toen een vervangende dienstplicht gedaan in Utrecht. Ik kreeg vanuit daar een baan aangeboden in Hengelo. Toen ben ik in Lochem gaan wonen; dit is nog steeds mijn huidige woonplaats! In Hengelo ben ik eerst docent geweest en kon later doorstromen tot conrector. Zo ben ik in deze functie gerold die ik nu op het Liemers College bekleed.''

Met welke partijen zal het Liemers College willen samenwerken en hoe wilt u dat het Liemers College in de regio bekendstaat?

''Het is lastig om te bepalen wat nou hét imago van het Liemers College is, vanwege de verschillende locaties. Want is het imago van Landeweer hetzelfde als dat van Heerenmäten? Ik vind de Liemers heel sterk in de regionale samenwerking.

Het bedrijfsleven wil het Liemers College maar al te graag helpen. Leerlingen van Landeweer krijgen bijvoorbeeld de kans om in plaats van in de praktijklokalen van school een dagje proef te draaien in een bedrijf.

Zo kunnen de leerlingen werken met de allernieuwste technieken. Het ons kent ons idee en de wil om samen sterk te staan is dan erg goed te merken!''

Zullen het Candea College en het Liemers College ooit gaan fuseren?

"Of de scholen zullen fuseren durf ik niet te zeggen. Dat de scholen meer samen moeten gaan werken is een feit. Dat de scholen zichzelf willen onderscheiden is prima.

Als een leerling vastloopt op het Liemers zou hij eigenlijk heel makkelijk moeten kunnen switchen van school. Het zou allemaal in het belang van de leerling geregeld moeten worden. We moeten er zijn voor de leerling en ervoor zorgen dat de leerling de goede keuze maakt."

Zijn er toekomstplannen om de school verder te ontwikkelen?

''De bedoeling is om nu al te beginnen met roosters maken voor het volgende schooljaar, zodat we niet op het laatste moment tegen allemaal problemen aanlopen.

Het liefst zou ik de hele organisatie van het onderwijs willen veranderen. Ik ken bijvoorbeeld een aantal scholen die de leerlingen de vrijheid geven om alle verplichte lessen (32 uur) te verdelen over de dagen maandag tot donderdag en op vrijdag de leerlingen de kans te geven om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken.

Ook zou ik leerlingen graag de mogelijkheid geven een vak op persoonlijk niveau te volgen. Ben je heel goed is Engels, dan volg je het op vwo-niveau, maar ben super slecht in wiskunde dan volg je het vak op havoniveau. Het moet afgelopen zijn met het in hokjes plaatsen van de leerling, we moeten alle mogelijkheden voor de leerling openhouden. Tot nu toe zijn het slechts mooie plannen voor de toekomst, maar het roer kan natuurlijk niet zomaar om.''

Maarten Delen spreekt tijdens de opening van LC Jong bij de locatie Landeweer.