Linda Ruijs:
Linda Ruijs: "Ik probeer wel altijd mee te doen met de speciale activiteiten op school." Foto: Alie Engelsman Foto:

Linda Ruijs: 'Asperger, daar kun je goed mee leven'

ZEVENAAR - Linda Ruijs is een leuke meid. Ze zit op het Liemers College in vwo4. Ze schrijft regelmatig voor De Liemers Helemaal Goed Courant en ze heeft het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis. Vooral over dat laatste wil ze graag iets vertellen.

'"Het syndroom van Asperger heeft een negatief imago", vertelt Linda. "Dat is jammer, want er zijn ook veel positieve dingen te noemen. Mensen met Asperger kunnen goed leren omgaan met hun aandoening." Ze vindt het belangrijk dat mensen meer weten van deze aandoening, zodat de omgeving er meer rekening mee kan houden. Zo zijn mensen met Asperger vaak erg gevoelig voor prikkels. Linda zoekt vaak rust op school. "Als ik het tweede uur les heb, ga ik vaak halverwege het eerste uur al naar school. Het is dan wat rustiger bij de ingang en de kluisjes dan vlak voor het begin van een nieuw lesuur." Ze vindt lessen in een klaslokaal prettiger dan gymlessen, omdat de gymlessen voor haar vaak erg chaotisch zijn.

Oogcontact

Ook sociaal contact is lastig voor Linda. "Soms gaat het wel goed, hoor. Ik probeer wel altijd mee te doen met de speciale activiteiten op school." Meestal begrijpen de andere leerlingen wel dat ze voor zichzelf even een pauze inlast, maar soms ook niet. Een andere 'lastige' eigenschap van Asperger is het vermijden van oogcontact. Toch valt op dat Linda wel degelijk oogcontact maakt. "Ik heb mezelf aangeleerd om dat te doen. Ik weet dat mensen het vervelend vinden of soms zelfs boos kunnen worden als ik het een keer vergeet."

Details

Linda is goed in het onthouden van dingen en het zien van details. Haar hobby's zijn zwemmen en scouting. Het leukste aan scouting vindt ze het hiken met routetechnieken. Pionieren vindt ze lastig.

Op school vindt ze vooral de science-vakken (biologie, scheikunde, natuurkunde en NLT) interessant. Maar ook Maatschappijleer en stukjes schrijven bij Nederlands vindt ze leuk. Zo is ze ook bij De Liemers Helemaal Goed Courant terecht gekomen.

Klinische pathologie

Als ze haar vwo-diploma heeft wil Linda graag geneeskunde gaan studeren. Ze denkt er over om zich te specialiseren in klinische pathologie, omdat ze graag forensisch patholoog wil worden. Ook is Linda bezig met The International Award For Young People. Linda: "Daarbij gaat het om talentontwikkeling. Je kunt een award verdienen door verschillende activiteiten te doen, zoals vrijwilligerswerk, sport en expeditie." Deelname aan zo'n award-programma kost veel tijd. Linda is daarom nog goed aan het uitzoeken wat ze precies wil.

Gradaties

Faalangst was ook een dingetje voor Linda. Ze was vaak zenuwachtig voor proefwerken. "Ik wilde mezelf koste wat kost verbeteren en daardoor was ik erg bang om te falen. Gelukkig heb ik nu door de mindset-lessen van mijn mentor een stuk minder last van faalangs." Asperger is er in verschillende gradaties. Linda heeft een lichtere vorm. "Daarom is het ook niet goed dat iedereen met Asperger op dezelfde manier wordt behandeld. Iedereen heeft zijn eigen punten die goed gaan of die juist wat moeilijker gaan. Zo moeten mensen met Asperger een keuring ondergaan om hun rijbewijs te kunnen halen. Voor sommige mensen zal dat nodig zijn, maar niet voor iedereen. Wij zijn niet achterlijk. Je moet alleen weten hoe je met ons om moet gaan."