Afbeelding
Foto:

'Water is er altijd en bevindt zich overal'

Kinsey van Deelen jeugdbestuurslid bij waterschap Rijn IJssel

HERWEN - Kinsey van Deelen is zestien jaar oud, leerlinge van het Liemers College, maar heeft sinds kort ook de belangrijke taak van jeugdbestuurder bij Waterschap Rijn IJssel. Zij zal ervoor gaan zorgen dat jongeren meer betrokken worden bij het waterbeheer in Nederland en meer jongeren misschien ook een waterstudie gaan kiezen.

Sinds september mag Kinsey zichzelf jeugdbestuurder noemen. Er zijn 21 waterschappen in Nederland. Elk waterschap heeft zijn eigen jeugdbestuurder. Kinsey wil voornamelijk het waterschap bekend maken onder de jongeren. Ze vindt het belangrijk dat de jeugd weet wat het waterschap is en welke belangrijke dingen het allemaal doet. ''Ik ben van plan vlogs te gaan maken. Sociale media spelen tegenwoordig een belangrijke rol in de samenleving. Ik denk dat ik zo de jongeren het beste kan bereiken. Dit zullen een paar vlogs per jaar zijn'', vertelt Kinsey. Haar voorganger Mees Groen heeft eerder al met vlogs gewerkt. Het waterschap heeft een eigen YouTube kanaal waarop ze video's posten. Op het kanaal kun je nog oude filmpjes bekijken, maar binnenkort ook de vlogs van Kinsey! Ze mag zelf weten hoe ze het wil doen, maar het moet wel passen bij het waterschap. Ze wil aan de vlogs haar eigen draai geven, zodat het toch origineel blijft. In haar eerste vlog gaat ze het hebben over de functie van sloten.Zo'n vier keer per jaar komen alle jeugdbestuurders bij elkaar. Ze bezoeken locaties en worden bijgeschoold. Zo kunnen de bestuursleden de informatie goed aan hun leeftijdsgenoten doorgeven.

Duurzaam

Het waterschap regelt eigenlijk alles wat met water te maken heeft, alle beekjes en sloten vallen daar ook onder. ''Nu is het waterschap veel in het nieuws omdat het waterpeil erg laag is. Het waterschap is er altijd en doet heel veel. Meer dan je je kunt voorstellen!'', legt Kinsey uit. Het waterschap zorgt bijvoorbeeld ook dat het afvalwater wordt schoongemaakt op een van de waterzuiveringen en vervolgens weer in het oppervlaktewater (sloot of beek) terecht komt. Er worden ook stoffen uit het afvalwater gehaald en deze worden weer als grondstof voor nieuwe producten gebruikt.

Werken bij het waterschap

Op internet zag Kinsey de vacature voorbijkomen. Toen ze zag dat deze open stond, heeft ze direct vol enthousiasme een sollicitatiebrief geschreven. Ze werd uitgenodigd voor een gesprek en van het een kwam het ander. Kinsey kijkt positief terug op haar sollicitatie: ''Het was een erg leuk gesprek. Een paar dagen later kreeg ik een berichtje dat ik het was geworden! Ik was zo blij!'' Gelukkig wist ze al best veel van het waterschap af. Haar tante werkt er ook; daarom kreeg ze in de eerste instantie zoveel interesse voor de vacature. "Water vond ik sowieso al erg interessant. Op school behandelen we veel onderwerpen die met water te maken hebben, zoals met scheikunde. Bovendien is overal om je heen water te vinden. Ik vind het gewoon een hele bijzondere stof. Water heeft zo'n grote invloed op zoveel factoren. Kijk maar naar het lage waterpeil!'', zegt Kinsey.

Pas is Kinsey naar de open dag van Universiteit Wageningen geweest. Ze heeft daar gekeken naar de opleiding soil, water, atmosphere. Dit heeft veel te maken met water en hiermee zou ze later bij waterschap kunnen gaan werken.

Meer weten over Waterschap Rijn en IJssel? Kijk dan op www.wrij.nl.

Afbeelding