Mbo-ambassadeur Rijn IJssel, Nick Boogaars, is volop in de race voor de nationale ambassadeurstitel
Mbo-ambassadeur Rijn IJssel, Nick Boogaars, is volop in de race voor de nationale ambassadeurstitel Foto:

'Mbo'ers zijn onze toekomst'

Nick Boogaars is mbo-ambassadeur 2018 van Rijn IJssel

BABBERICH - Toen de 19-jarige Nick Boogaars uit Babberich een telefoontje kreeg van school met de vraag of hij mee wilde doen om mbo-ambassadeur van het jaar te worden, was het antwoord "ja". Met succes: Nick is op zijn school, Rijn IJssel in Arnhem, benoemd tot mbo-ambassadeur van 2018.

Momenteel zit Nick Boogaars in zijn derde jaar van de 4-jarige opleiding tot science specialist niveau 4. Na zijn studie is hij van plan 'iets' te gaan doen met grafische vormgeving op het hbo, wat dat 'iets' precies is, weet hij nog niet. Nick is op Rijn IJssel ook voorzitter van de studentenraad. "Het is een fulltime baan naast je studie en tegelijkertijd ook een hele uitdaging, zo houden wij ons bezig met het beleid en het bestuur van de school namens alle studenten."

Sinds enkele jaren doet de school voor middelbaar beroepsonderwijs mee met het concept van een 'mbo ambassadeur'. Hierbij kiest Rijn IJssel zelf een student als ambassadeur, de uitblinker van dat jaar, die op deze manier wordt genomineerd voor de landelijke verkiezing. Een mbo-ambassadeur is er om te laten zien dat het mbo meer is dan alleen beroepsonderwijs. De manier waarop deze ambassadeur op school wordt gekozen varieert van jaar tot jaar, maar ook van school tot school. Vorig jaar werd er een wedstrijd gehouden tussen zeven studenten, de winnaar (Jinko Adams), werd gekozen door middel van een wedstrijd. Boogaars eindigde als tweede.

Na vorig jaar als tweede te zijn geƫindigd, verwachtte Nick dat hij dit jaar ook niet gekozen zou worden. Het tegendeel was waar, hij kreeg een telefoontje van school met de boodschap: "Wij willen jou als mbo-ambassadeur van Rijn IJssel dit jaar."

Net zoals de manier waarop de mbo-ambassadeur wordt gekozen op de eigen school, varieert ook jaarlijks de manier waarop deze landelijk wordt gekozen. Afgelopen jaar kon heel Nederland stemmen, dit jaar is er een afvalrace. Deze wedstrijd heet 'Mbo'ers pakken aan', de 42 studenten van de 42 verschillende scholen moeten vier opdrachten uitvoeren en na elke opdracht is het de bedoeling dat er mensen afvallen. Wie er na elke ronde afvalt wordt bepaald door een professionele vakjury. De wedstrijd wordt opgenomen en kan, samen met korte kwesties, worden bekeken op het YouTube kanaal 'Dit is mbo'. In de wedstrijd worden punten uitgedeeld op basis van vaardigheden. De student met de meeste punten wint. Als mbo-ambassadeur van Nederland zal hij/zij voornamelijk middelbare scholen en mbo's afgaan om te kijken hoe het mbo verbeterd kan worden. Nick vindt zichzelf minder sterk qua mediavaardigheden, "Ik ben minder goed met live interviews, maar ik probeer dat te compenseren met andere vaardigheden waar ik beter in ben." Mocht Nick gekozen worden, dan wil hij laten zien dat het mbo meer is dan alleen onderwijs. Ook wil hij kijken of de overstap van de middelbare school naar het mbo kleiner kan worden gemaakt. Dit geldt voor zowel het gewoon als ook het speciaal onderwijs. "Mbo'ers zijn onze toekomst, onderschat dat niet."