Regiokoor Select treedt 18 november op in de Sint-Antonius Abtkerk in Loo. Foto: Ilse van Velsen
Regiokoor Select treedt 18 november op in de Sint-Antonius Abtkerk in Loo. Foto: Ilse van Velsen Foto: Ilse van Velsen

Select wil luisteraars amuseren

Regiokoor verzorgt op 18 november optreden in Loose Sint-Antonius Abtkerk

LOO – Het is al bijna zover. Op 18 november treedt regio-koor Select op in de Sint-Antonius Abtkerk in Loo. Daarmee treedt het koor nadrukkelijk uit de comfortzone. "In een kerk zingen we heel anders dan in een ruimte met een laag plafond", vertelt dirigent Jan Holland. De dienst begint om 9.30 uur.

Hij vertrouwt op een mooie afloop: "Ons koor is flexibel genoeg om de klank aan te kunnen passen aan de ruimte." Select is een gemengd koor met een volle klank. Het koor bestaat uit vijf vrouwen en twaalf mannen. "We geven regelmatig optredens buiten de deur", vertelt Wim Rosendahl. Het koor wordt vaak gevraagd om te zingen tijdens een uitvaart of bruiloft.

'Wij staan

altijd voor

elkaar klaar'

De meeste liederen die de koorleden zingen zijn kerkliederen, maar dat zijn niet de enige noten die zij op hun zang hebben. Af en toe zingen de koorleden ook liederen in een andere taal.

Dit kan bijvoorbeeld Russisch, Slavisch, Gregoriaans, Frans of Duits zijn. "Naast de kerkliederen zingen we ook kerstliederen. Dit doen we dan in de Liemerije, maar ook buiten de deur. Zo hebben we bijvoorbeeld opgetreden in Duiven en Groessen", zegt Riky Neijenhuis.

Koos Keurntjes

De naam Select heeft het koor te danken aan zijn geschiedenis. Een aantal jaar geleden was er een kerkkoor in Beek. De dirigent van dat koor, Koos Keurnjes uit Babberich, nodigde Riky Neijenhuis uit om het Ave Maria te komen zingen.

Hij zocht vervolgens binnen de regio allemaal stemmen bij elkaar en zo is het koor uiteindelijk gegroeid tot de huidige samenstelling met zeventien personen. Nadat Koos Keurntjes overleed, zocht het koor een nieuwe dirigent en zo is Jan Holland opgebeld en de nieuwe dirigent geworden.

Betrokkenheid

Het koor is een hechte groep en dat maakt het zingen voor de leden zo leuk. "Behalve dat ons koor samen zingt, zijn we ook daarbuiten een hechte groep. We staan voor elkaar klaar en hebben het gezellig met elkaar", vertelt Jan Holland.

"Ook zijn de leden goed op elkaar ingespeeld tijdens het zingen. Daarvan worden niet alleen de leden blij, maar ook de mensen die naar het koor luisteren. Eén van de belangrijkste doelen van ons koor is om de luisteraar blij maken en te amuseren met onze stemmen", vervolgt hij.

"We zijn erg blij met de huidige bezetting van het koor en we zoeken daarom ook geen nieuwe leden meer.

Pas als er een lid wegvalt, zullen we een opvolger moeten zoeken", vertelt Wim Rosendahl. "In deze tijd zijn er steeds minder mensen die in een koor in een kerk willen zingen, maar de leden die wij nu hebben zijn erg enthousiast en daar zijn we allemaal heel blij mee."