Heeft u een mooie foto om te digitaliseren? Draag bij aan de Liemerse beeldbank!
Heeft u een mooie foto om te digitaliseren? Draag bij aan de Liemerse beeldbank! Foto:

Cultuur- en Erfgoedpact: Liemerse beeldbank in ontwikkeling

LIEMERS - In samenwerking met diverse culturele instanties zoals Kunstwerk! De Liemers en het streekarchivariaat De Liemers wordt een beeldbank samengesteld om het verleden in kaart te brengen en daar, tegelijkertijd, passende en educatieve activiteiten aan te koppelen.

In en rondom onze regio hebben wij een rijk verleden aan historie en traditie waarvan een groot deel door de jaren heen is vastgelegd of, noodlottig genoeg, is verloren. Hoe fraai zou het zijn om deze veelzijdige geschiedenis te bundelen en te presenteren op een ludieke wijze zonder dat het zijn historische waarde verliest? Het antwoord van het Cultuur- en Erfgoedpact: een beeldbank! In dit deelproject van het pact van Leven in de Liemers streven de projectleiders er naar om een groter besef van het verleden te creëren onder de mensen in onze culturele regio. Kortom, de hoogste tijd om oude koeien uit de sloot te halen!

VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality)

De collecties historisch beeldmateriaal van de beeldbank zullen voor alle inwoners van de Liemers online te beschikbaar zijn. Heeft u een mooie foto om te digitaliseren? Heeft u andere mooie ideeën voor de beeldbank? Deze collecties zullen zich vullen met het materiaal dat wij samen verzamelen: een echte Liemerse beeldbank dus en iedereen is vrij om bij te dragen. Om het verzamelen en conserveren van dergelijke historische beelden te stimuleren worden relevante activiteiten georganiseerd zoals fotowedstrijden en vloggelegenheden voor scholieren uit de regio. Om ons verleden nog beter te laten leven, zullen er binnen de Liemerse beeldbank ook mogelijkheden ontstaan voor VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality).

'Iedereen is

vrij om bij

te dragen'

Deze innovatieve technologieën zullen ook worden ingezet om samen met zorginstellingen dagactiviteiten te organiseren voor (dementerende) ouderen, zodat zij met behulp van de nieuwe mogelijkheden de verhalen weer kunnen laten opleven en de herinneringen weer naar boven kunnen halen.

Al deze mogelijkheden en de beeldbank zelf zullen duurzaam en efficiënt ontwikkeld worden door gebruik te maken van de reeds bestaande techniek van CollectieGelderland.nl.

Het beeld voor ogen

Op de lange termijn willen de projectleiders niet enkel ons historisch besef een plaats geven, maar willen ze ook iets neerzetten dat voor ons allen te gebruiken is. Zelfs toekomstige projecten en onderzoekers binnen de Liemers zullen iets hebben aan de cultureel-historische schatkist die dan opgebouwd is.

Een ander voordeel van de beeldbank is dat het volgens de RSD (Regionale Sociale Dienst) een meerwaarde kan hebben tijdens de re-integratie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt; dit door het bieden van maatschappelijk relevante werkervaringsplaatsen. Tot slot zullen er ook samenwerkingsverbanden zijn met lokale foto- en filmclubs, de beeldbanken van vandaag, schouder aan schouder met de beeldbank van het verleden.

Al met al sluit dit deelproject naadloos aan op de andere initiatieven van Leven in de Liemers om onze regio cultureel sterker te maken en om de mooiste verhalen van vroeger nooit meer kwijt te raken. De beste profeet over de toekomst blijft immers het verleden.