Afbeelding
Foto:

Nieuws van het vfonds

Op 28 oktober is in het Airborne museum Hartenstein de poppenvoorstelling Baas Boven Baas te zien. Deze voorstelling is gericht op kinderen vanaf 5 jaar en biedt een 'spannend, humoristisch én leerzaam verhaal over helden, dappere daden en opkomen voor wie je lief is met een knipoog naar de 2e wereldoorlog.'

Op een speelse en toegankelijke wijze introduceert de voorstelling thema's zoals verzet en collaboratie. De voorstelling wordt twee keer vertoond op zondag 28 oktober, eenmaal van 13.30 tot 14.30 uur en eenmaal van 15.00 tot 16.00. De toegangsprijs voor de voorstelling bedraagt € 6,50.

Tevens komt binnenkort het nieuwe boek Palet van het verzet: Moedige vrouwen van toen en nu uit. Dit boek brengt veertien moedige vrouwen vanuit de tijd van de Tweede Wereldoorlog en het heden in beeld. Vrienden van het vfonds kunnen via de facebookpagina van het vfonds (https://www.facebook.com/vfonds) laten weten aan welke moedige vrouw zij Palet van het verzet willen geven en waarom zij dit willen doen. Vanuit deze inzendingen worden vijf winnaars geselecteerd die twee exemplaren ontvangen; een voor zichzelf en een om weg te geven. Momenteel is ook de tentoonstelling Palet van het verzet: Moedige vrouwen van toen en nu geopend in het nationaal onderduikmuseum Aalten. Deze sluit aan op het bovengenoemde boek.

Tot slot biedt het vfonds de vrienden van het vfonds de mogelijkheid om in november en december voor slechts een euro naar het bevrijdingsmuseum in Zeeland te gaan. Bij dit museum staat de slag om de Schelde centraal, een slag die minder bekend is bij de meeste Nederlanders. Toch is deze slag van groot belang geweest in de Tweede Wereldoorlog aangezien het Zeeland bevrijdde en de havens van Antwerpen permanent veilig stelde voor de geallieerden.