Maarten van Rossem.
Maarten van Rossem. Foto:

Uit het archief van HOPE XXL

Maarten van Rossem wordt 75. De emeritus hoogleraar die velen kennen van 'De Slimste Mens' is vaak te gast bij HOPE XXL. In januari 2015 trad hij op in het toenmalige CCOG. Hoogtepunt was ongetwijfeld toen een van onze medewerkers een flinke schaal bitterballen voor hem neerzette.

Van Rossem houdt van lekkers. Toen hij in 2014 drie dagen met de HOPE XXL-jongeren mee was naar New York was dat al duidelijk geworden. Een ijsje in Central Park, wat snoepjes en lekker eten in een restaurant dat hij nog kende uit zijn studententijd. Voor wat lekkers is Van Rossem altijd in.

Ondertussen praat hij door, filosofeert, beschouwt, geeft kritiek en is (on)bedoeld gortdroog grappig. Hij heeft van veel zaken verstand en combineert zijn kennis en weet die goed over te brengen. En…het is geen mopperpot! Integendeel. Hij is heel tevreden met Nederland en hoe we hier de boel organiseren. Natuurlijk kan het nog veel beter, maar in zijn algemeenheid moet je hier niet klagen volgens hem. Dat vond hij ook van de kwaliteit van de bitterballen. Hij heeft niet de hele schaal leeggegeten. Hij deelde ze ook uit. Op de achtergrond een schaterlachende andere Maarten. Maarten Assendorp uit Duiven is vanaf het prille begin van HOPE XXL betrokken en nooit te beroerd om, nu na bijna tien jaar, nog altijd zijn aandeel te leveren bij conferenties of andere HOPE XXL-activiteiten. Bijeenkomsten met Van Rossem zijn voor de jongeren dan ook wel krenten in de pap. Met name zijn relativeringsvermogen spreekt hen aan. Toen hem gevraagd was wat hij vond van zijn rol bij de 'Slimste Mens' was zijn antwoord. "Ik vind het heel erg leuk om te doen. Het is gezellig en de opnamen duren een paar dagen waarin ik goed verzorgd word. Wat ik daar eigenlijk doe is mij totaal niet duidelijk en mijn inbreng lijkt me ook overbodig maar ze blijven me vragen en ze betalen er ook nog voor.'

Maarten van Rossem. Proficiat!