Eén, twee..slechts dertien seconden heeft Henk van Vliet nodig om deze auto zonder sleutel te starten.
Eén, twee..slechts dertien seconden heeft Henk van Vliet nodig om deze auto zonder sleutel te starten. Foto:

Auto gestolen binnen twintig seconden

'Alle auto's van 2017 of eerder met keyless entry zijn eenvoudig te hacken'

DUIVEN - Een auto, bedrijfsbus of ander voertuig met keyless entry, oftewel een smart key, kan binnen twintig seconden gestolen of opengebroken worden. Dat dit geen broodje-aap verhaal, maar keiharde realiteit is, bewijst Henk van Vliet van Kiwa tijdens het evenement 'Gone in 20 seconden' bij Arendse Car Systems in Duiven.

Keyless entry, het lijkt zo handig: je auto instappen en wegrijden zonder je autosleutel uit je zak te halen. Je hoeft alleen maar in de buurt van je auto te zijn. Helaas weten criminelen dat ook: een auto stelen of openbreken om de airbag, het navigatiesysteem of stuur eruit te halen was nog nooit zo makkelijk laat Henk van Vliet zien. Met open mond staan de bezoekers buiten op de parkeerplaats bij het bedrijf op bedrijventerrein 't Holland te kijken. Binnen notime opent de certificatiemanager van de keuringsinstantie voor autobeveiliging de ene grote en dure 'bak' na elkaar. Sterker nog, even later rijdt hij er ook mee weg. Een Audi A3, een Renault, een Toyota, een BMW, allemaal moeten ze er aan geloven. Niet met een sleutel, maar met behulp van een speciale tool, voor iedereen verkrijgbaar. De methodiek heeft Relay Attack. Met het ene apparaatje wordt het signaal van de sleutel opgepikt, met het andere kan de auto zo worden geopend. Terwijl jij binnen aan de koffie of in vergadering zit, rijdt de dief zo met jouw bolide van de oprit of parkeerplaats weg.

Een groot aantal autofabrikanten heeft de sleutels vanaf deze zomer aangepast, zodat deze optie bij de allernieuwste auto's niet meer mogelijk is. "Maar alle auto's van 2017 of eerder die zijn voorzien van keyless entry, zijn zo eenvoudig te hacken", stelt Van Vliet.

Werden in 2010 nog 14.450 personenauto's gestolen in heel Nederland, in 2017 bedroeg dat aantal 8.670. Een dalende lijn, die in 2018 werd voorgezet, in het eerste half jaar werden 3.643 auto's ontvreemd. Toch neemt volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit en de ANWB het aantal inbraken in en diefstallen van auto's met keyless entry juist toe.

Beveiligingssysteem

Van Vliet: "Voor wie het risico van auto-inbraak via relay attack volledig wil elimineren is een onder certificaat ingebouwd beveiligingssysteem met eigen autorisatie dat onafhankelijk werkt van de keyless entry nog altijd de beste methode. Daarmee speelt een auto-eigenaar altijd op safe." Dat bewijst hij met de Porsche die bij Arendse Car Systems op stal staat. Van Vliet komt wel binnen, maar kan de auto niet meenemen. Als de bezoekers van de eerste verbazing en schrik zijn bekomen laten Remond en Jessica Arendse in hun bedrijf zien hoe autodiefstal voorkomen kan worden.

Voor de mensen die op 12 oktober niet bij Arends Car Systems aanwezig waren: de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heeft op haar website een diefstalrisico-barometer staan waarmee autobezitters zien hoe groot de kans is dat hun merk auto wordt gestolen. Audi, Volkswagen en BMW vormen overduidelijk de top-3.