Het ontwerp zal verder groeien tijdens de DDW en de rol van het publiek staat hierin centraal.
Het ontwerp zal verder groeien tijdens de DDW en de rol van het publiek staat hierin centraal. Foto:

Janneke Derksen laat A12 'groeien'

GROESSEN - De Groessense Janneke Derksen (26), strategisch landschap designer, schetst met haar afstudeerproject 'On the move' de beweegbare publieke ruimte van morgen. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven, die tot en met 28 oktober duurt, laat ze haar 3-meter lange schets van de snelweg A12 opnieuw groeien met de ideeën van het publiek.

Janneke Derksen is, zoals ze zelf zegt, een echte dromer. Haar droom is om in 2020 het eerste snelwegfestival van Nederland te organiseren en over 15 jaar de nieuwe verzorgingsplaats gerealiseerd te hebben. Ze heeft altijd een fascinatie voor de snelweg gehad. "Het is veel meer dan een netwerk dat ons van A naar B brengt", aldus Janneke. Met haar project 'On the move' heeft Janneke Derksen haar fascinatie weten om te zetten in een lange termijn ontwerp- en onderzoeksproject dat de verzorgingsplaatsen langs de snelweg in nieuw daglicht zet. Een reusachtige tekening toont uiteenlopende ideeën; van een standaard picknick tafel die de tijdelijke 'woonkamer' van de parkeerplaats wordt tot try outs met het parkeergrid van vrachtwagens om de ruimtes die zo gecreëerd worden op een andere, meer sociale manier, te benutten. Het ontwerp zal verder groeien tijdens de DDW en de rol van het publiek staat hierin centraal.

Janneke Derksen studeerde dit jaar af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, afstudeerrichting Interior Architecture (INSIDE). Momenteel is ze werkzaam als assistent-ontwerper bij landschapsarchitecten 'Buro Sant en Co'. En ze maakt onderdeel uit van het 'Nopurpose Collective', een collectief van jonge architecten en ontwerpers dat samen een plek wil veroveren in de gevestigde internationale architectuur wereld. Janneke Derksen is gedurende de Dutch Design Week, , te vinden in de Eindhovense design hotspot Sectie-C bij Club C. De locatie is dagelijks open voor publiek van 11.00 tot 21.00 uur.