Afbeelding
Foto:

World's Best News: positievere gedachten over ontwikkelingslanden

De gedachten van Nederlanders over de welvarendheid van ontwikkelingslanden zijn positiever geworden. Steeds meer mensen weten dat bewoners van ontwikkelingslanden welvarender zijn geworden. Tien jaar geleden was dit anders. Wel is er altijd nog een groep die nog niet zo denkt over die landen.

World's Best News en Motivaction hebben daar onderzoek naar gedaan. Dat ging met behulp van een representatieve groep van 1266 Nederlanders. Zij moesten antwoorden op de vraag of mensen in ontwikkelingslanden gemiddeld armer of minder arm waren geworden de afgelopen tien jaar. Of dat hun situatie hetzelfde was gebleven. Daarnaast kregen de participanten vragen over andere onderwerpen zoals veiligheid en gezondheid in de ontwikkelingslanden.

Dit onderzoek is nu voor de derde keer uitgevoerd. Vanaf 2008 tot dit jaar, zijn de mensen in extreme armoede tot 7,2% gedaald. Van de deelnemers van het onderzoek wist 19% dit. Vergeleken met vorig jaar is de groep die uitging van een dalende armoede, met 5% gegroeid. Hoewel de groep die denkt dat de armoede erger wordt, nog steeds het grootste is.

Bij een andere vraag werd in de uitkomst duidelijk dat een groot deel van de deelnemers vond dat slecht nieuws hen somber maakt. Hier gaat het dan om slecht nieuws over ontwikkelingen in de wereld. Deze groep dacht dan ook vaker dat mensen in ontwikkelingslanden erop achteruit waren gegaan. Dat dachten zij vaker dan de andere ondervraagden.

Het is voor het eerst in de drie jaar dat het onderzoek wordt gehouden, dat dit jaar het beeld van de ontwikkelingslanden positiever is gaan worden. Het beeld van de mensen die negatiever denken over de armoede, moet nog de andere kant op. Hopelijk wordt gaat dit nog meer stijgen met de jaren en wordt de armoede werkelijk minder.