"Werken met folie is erg intensief". Foto: Alie Engelsman, Foto:

Frambozen telen onder zonnepanelen

Piet Albers test duurzame innovatie op fruitteeltbedrijf De Buitenboom in Babberich

BABBERICH - Piet Albers verbouwt frambozen en rode bessen. Op zich niet zo heel bijzonder, want er wordt in Nederland op zo'n 1700 hectare zacht fruit geteeld. Maar op het bedrijf van de fruitteler uit Babberich zal in 2018-2019 een belangrijk pilotproject plaatsvinden: een deel van het fruit wordt overkapt met zonnepanelen.

"Eigenlijk is het een stellage met een afwisseling van zonnepanelen en diffuus glas," legt Piet Albers uit. "Als er alleen maar zonnepanelen boven de frambozen staan, zal de oogst mislukken en dat is natuurlijk niet de bedoeling." Frambozen hebben licht nodig, maar ze moeten beschermd worden tegen direct zonlicht. Op dit moment gebeurt dat nog met folie. In april worden de struiken overkapt met folie en dat blijft dan zitten tot na de oogst in oktober.

Erg arbeidsintensief

Albers: "Werken met folie is erg arbeidsintensief. Als er veel wind staat waait het makkelijk van de stokken af. Het opnieuw bevestigen van het folie is een hele klus." Hij hoopt dan ook dat de proef met de zonnepanelen zal slagen. Natuurlijk vindt hij het ook belangrijk dat er op deze manier duurzame energie opgewekt kan worden, maar de oogst van zijn fruit staat voor hem op de eerste plaats. "De seizoenen beginnen steeds vroeger, de planten lopen al vroeg uit en zijn dan gevoelig voor nachtvorst. Door de zonnepanelen kan de grond de warmte beter vasthouden."

Veel discussie

Het afgelopen jaar is er veel disscussie geweest over het inleveren van landbouwgrond voor zonne-energie. "De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) wil niet meer dat dat klakkeloos gebeurt," aldus Albers. "Als zonnepanelen ook de functie hebben dat ze gewassen beschermen is het een heel ander verhaal. Het mes kan dan aan twee kanten snijden." De zachtfruitkwekerij van Albers is echt een pilotbedrijf in Nederland. In Duitsland worden zonnepanelen al wel toegepast als hagelbescherming bij het verbouwen van appels. In Frankrijk zijn er ook panelen boven zachtfruit. Albers: "Dat gaat daar heel goed, maar in Frankrijk schijnt dan ook vaker de zon en regent het over het algemeen minder."

Eerst goed onderzoeken

Op dit moment wordt een halve hectare grond voor het proefproject klaargemaakt. Daarna kunnen de zonnepanelen worden geplaatst. In april worden de planten in de grond gepoot. Albers test drie verschillende systemen. Bij elk systeem gaat het om de verbouw van zomerframbozen, herfstframbozen en rode bessen, om de resultaten zo eerlijk mogelijk te vergelijken. "We kunnen nu al wel heel enthousiast zijn, maar als blijkt dat in oktober de proef niet is geslaagd, zijn zonnepanelen op mijn bedrijf van de baan," zegt Albers.

Herbo GroenLeven uit Heerenveen levert de zonnepanelen aan het fruitteeltbedrijf. Voor GroenLeven is met name de energieproductie die de panelen op het bedrijf van Albers oplevert van belang. Als het hele bedrijf voorzien wordt van zonnepanelen zal dat ruim voldoende zijn om heel Babberich van duurzame stroom te voorzien.