Gerard Lamers koestert de Julianastraat, waar de officiële opening van de 11-dorpentoer plaatsvindt.
Gerard Lamers koestert de Julianastraat, waar de officiële opening van de 11-dorpentoer plaatsvindt. Foto:

'Julianastraat mooiste straat van de Liemers'

Diemse straat is onderdeel van 11-dorpentoer in Montferland

DIDAM - De 11-dorpentoer vindt op zondag 23 september plaats in de gemeente Montferland. De hele dag van 11.00 uur tot 16.00 uur kan er gefietst worden langs elf dorpen en één stad ('s Heerenberg), die elk op hun eigen manier invulling geven aan culturele activiteiten, zoals muziek, theater, dans en erfgoed. Een toerrit van veertig km.

Gerard Lamers, al vanaf het begin van de 11-dorpentoer bij de organisatie betrokken, vertelt hoe hij het plan heeft opgevat deze route in Montferland te organiseren. "Als organisator van Didam op Stelten kwam ik in contact met een man uit Didam die Oldtimers opknapte en tentoon stelde. Heel toevallig woont deze man in de Julianastraat. Hij nodigde me uit om samen met hem de 11-stedentocht in Friesland te rijden met een Oldtimer. Dat was ontzettend leuk, want er reden veel oldtimers mee in de tocht en in alle elf steden was een leuke feestelijke sfeer. Dat heeft mij aan het denken gezet. De gemeente Montferland bestaat uit elf dorpskernen en het leek mij leuk om één dag in het jaar een culturele toer langs die dorpen te organiseren. Op dit moment heeft elk dorp wel iemand of een groepje mensen die de kar voor dat dorp trekt. Ik hou me dit jaar speciaal bezig met de Julianastraat in Didam. Dat is voor mij de mooiste straat van de Liemers en zelfs van Gelderland."

De Julianastraat heeft een rijke historie. Na de tweede wereldoorlog werden er, in het kader van de volkshuisvesting 97 huizen gebouwd in de Juianawijk, voor bewoners die in principe zelfvoorzienend moesten zijn. Dus elk huis had een varkenshok en een groot stuk land, waar de mensen hun eigen groente en fruit konden verbouwen. De huizen zijn uiteraard door de jaren heen verbouwd, maar de voorgevels van de huizen en de grote tuinen zijn hetzelfde gebleven. "Veel van de huidige bewoners stammen af van de eerste bewoners in de straat. Het is een hechte buurt. Jonge mensen die wegtrekken komen er vaak weer terug," vertelt Lamers. "Halverwege de jaren 90 dreigde de straat op de schop te gaan. Er konden natuurlijk veel meer en modernere woningen gebouwd worden op dat stuk grond. De bewoners protesteerden en richtten het Julianacomité op. Dat resulteerde erin dat de straat in zijn oorspronkelijke staat bleef bestaan en op de monumentenlijst terecht kwam."

Juliaantjes

Gerard heeft met veel passie gezorgd dat de Diemse Julianastraat een mooie locatie wordt in de 11-dorpentoer. Hij kijkt met plezier terug op de persoonlijke contacten die hij heeft gehad met bijna alle bewoners.

Hij is er trots op dat de burgemeester er voor heeft gekozen de opening van het evenement in de Julianastraat te doen. Alle bewoners en alle genodigden kunnen genieten de 'Juliaantjes'. Bakker Braamt uit Didam bakt deze koekjes met straatnaambordje speciaal voor de 11-dorpentoer.

De overkoepelende organisatie is in handen van Welcom. De routes en het volledige programma is te vinden op www.iedereenwelcom.nl.