Stefan Ebbing doet dit schooljaar examen:
Stefan Ebbing doet dit schooljaar examen: "Je wilt liever een opleiding gaan volgen waarin je geïnteresseerd bent, dan twee keer examen moeten doen." Foto: Rahma Maqboul Foto: Rahma Maqboul

Stefan Ebbing gaat positief het examenjaar in

'Wanneer ik mezelf genoeg voorbereid, hoef ik geen stress te ervaren'

DUIVEN - Naar muziek luisteren doet hij graag, maar over een paar maanden zal hij zijn neus diep in de boeken moeten steken. De 17-jarige havo-scholier Stefan Ebbing hoopt aan het einde van dit schooljaar de vlag uit te kunnen hangen. Volgens veel examenleerlingen kan dit jaar erg stressvol zijn, maar dat weerhoudt deze Duivenaar er niet van om positief te blijven op de weg die naar zijn droomopleiding leidt.


Stefan Ebbing doet 5 havo op het Candea College te Duiven. Na 4 havo twee keer te hebben gedaan, nadert ook voor Stefan het einde van zijn middelbare schoolcarrière. Naast school besteedt hij één keer per week tijd aan judo en werkt hij drie dagen in de bediening bij het Van der Valk hotel.

Goede cijferlijst

Stefan heeft 4 havo afgesloten met een goede cijferlijst, dat is volgens hem al de helft van het werk. De cijfers die hij afgelopen jaar heeft gehaald, vormen samen met de cijfers tot de eindexamens, een deel van het slagingsproces. Het andere deel wordt bepaald door de eindexamens. De examens beginnen midden-mei en deze worden verdeeld over drie weken. In Havo 4 heeft Stefan al eindexamen gedaan voor Wiskunde A, hij heeft de stof van Havo 5 behandeld in havo 4 en aan het eind van het jaar dan ook afgerond met een 7,0. Eind mei 2019 zitten de examens erop en in juni kunnen de geslaagden hun diploma's ophalen, waarna ze een welverdiende vakantie hebben van drie maanden.
Stefan heeft een duidelijk beeld van zijn examenjaar. "Wanneer ik mezelf genoeg voorbereid, weet ik dat ik geen stress hoef te ervaren, en dat ik het examen zo goed mogelijk ga maken." Het echte leerwerk komt daarna pas, ruim van tevoren beginnen, is volgens Stefan cruciaal voor een zo goed mogelijke voorbereiding en zo min mogelijk stress. Tot nu staat hij er goed voor, alhoewel geschiedenis hem nogal lastig ligt. Dat is echter geen probleem voor deze doorzetter. "Het scheelt dat de talen leesteksten zijn, dan kan ik extra nadruk leggen op vakken die mij minder goed liggen en daar eventueel hulp voor vragen."

Toekomstplannen

In juni, wanneer Stefan hopelijk zijn examen heeft gehaald, begint ook meteen zijn vakantie. Hij wil dan gaan werken, totdat zijn hbo-opleiding start.
Stefan is erg geinteresseerd in architectuur. Thuis ontwerpt hij het één en ander. Hij wil graag architect worden, hiervoor is echter wetenschappelijk onderwijs essentieel, anders kan hij niet ingeschreven worden in het architectenregister. Aankomend jaar wil hij de vierjarige hbo-opleiding bouwkunde doen op de HAN in Arnhem. Na het hbo wil hij een jaar gebruiken om aan de eisen te voldoen die nodig zijn voor de master-opleiding Architecture, Urbanism and Building Scienses op de TU Delft. Hij moet over een Engels certificaat en een wiskunde B-certificaat (vwo) beschikken.
Zijn huidige docenten geven aan dat de leerlingen dit jaar niet moeten onderschatten. Stefan is het hiermee eens: "Je wilt liever een opleiding gaan volgen waarin je geïnteresseerd bent, dan twee keer examen moeten doen."