"We blijven de traditie in ere houden tot het echt niet meer kan" Foto:

'Leggen van barricade schept band'

vervolg van voorpagina

Inmiddels legt de groep al 36 jaar een barricade neer voor Zaal Gieling Groessen. Pas later is het een gebruik geworden om als buurt of vriendengroep een boog op te zetten en daaronder een barricade neer te leggen. ''Maar wij waren vroeger de P.L.J. en waren het hier niet zo mee eens. Traditie is traditie riepen we toen'', verklapt Sjon.

Inmiddels staan er al jaren bogen tijdens de kermis in Groessen en is het boogzetten ook een echte traditie geworden..

Bij de traditie horen ook andere gebruiken. De zaterdag vóór de kermis moet er natuurlijk hout gemaakt worden voor de barricade. De barricade bestaat uit een boomstronk. Samen met een dorpsgenoot haalt een aantal leden van de vriendengroep het hout op. Dit wordt gelijk naar Zaal Gieling Groessen gebracht, zodat het alvast klaar staat. Het hout wordt klaar gemaakt door het nat te maken met water. ''Daarna wordt er vanzelfsprekend iets gedronken, om alvast in de kermisstemming te komen'', vertelt Nico lachend.

Op maandagmorgen verwijderen ze dan volgens het gebruik de barricade. Tegenwoordig moet de groep zich aan iets meer regeltjes houden vanwege de veiligheid. De groep noemt zichzelf nu Mans Zat, de periode van de P.L.J. zat erop.

De groep staat nog niet op het punt om te stoppen. "Wel hebben we hier vaak over gesproken. Er vallen steeds meer mensen af. Misschien is er wel een jonge nieuwe vriendengroep die het van ons over wil nemen. Maar we hebben besloten om de traditie in ere te houden. Net zo lang totdat het echt niet meer kan'', zegt Nico. ''Het leggen van de barricade tijdens de kermis schept een band. Niet alleen tussen ons als vriendengroep, maar ook tussen alle mensen uit het dorp. Het houdt ons allemaal bezig. Je krijgt er een samenhorigheidsgevoel van. Dat is waar een traditie om draait'', concluderen Nico en Sjon.