Afbeelding
Foto:

Escaperoom "Universiteit in het verzet"

De Tweede Wereldoorlog en de bezetting van Nederland hadden natuurlijk ook impact op studenten die op dat moment een opleiding volgden aan de universiteit. Studenten moesten van de bezetter een verklaring van loyaliteit tekenen om te mogen blijven studeren. Gebeurde dit niet dan riskeerden zij te werk gezet te worden in Duitsland.

De Radboud Universiteit heeft een hedendaagse manier opgezet om deze heftige situatie te ervaren. Op basis van historische reconstructie is een escaperoom opgezet in het museum het Valkhof te Nijmegen. In de escaperoom nemen de deelnemers de rol van de vrienden van Jozef van Hövell, die op het moment van de bezetting de president was van de studentenvereniging Carolus Magnus. Deze vereniging was gedurende de bezetting verboden. In de rol van de studenten worden de deelnemers met dezelfde dilemma's geconfronteerd als 75 jaar geleden.

Het is voor het eerst dat een dergelijk historisch verhaal wordt verteld via een interactieve escaperoom. De hoop van de universiteit is dat zij met "deze innovatieve manier het indringende verhaal bij een groot publiek bekend te maken." Ook kan men op deze manier ervaren hoe het is om in een oorlogssituatie te moeten leven en welke keuzes dit met zich mee kan brengen.

Met een groep van zes personen kost deelname aan de escaperoom € 106. Om het verhaal echter verder te verspreiden onder met name jongeren wordt er € 11 korting gegeven per persoon die onder de 25 jaar is. Met een volledige groep jongeren is de totaalprijs dus slechts €40. Voor meer informatie en het boeken van de escaperoom kunt u terecht op https://universiteitinverzet.ruhosting.nl

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.