Een traditie is inmiddels ook dat burgemeester Rik de Lange bij Gieling in de rol van bieleman kruipt. Foto: Rob Gieling
Een traditie is inmiddels ook dat burgemeester Rik de Lange bij Gieling in de rol van bieleman kruipt. Foto: Rob Gieling Foto:

Mans Zat op de barricade

Vriendengroep al veertig jaar in de weer voor kermis

GROESSEN - Het is traditie in Groessen dat bewoners tijdens de kermis een barricade leggen. De barricade wordt doorgehakt en dan kan schutterij EMM weer verder met de tocht naar het feest. Al voor het veertigste jaar legt de vriendengroep van Sjon Gieling en Nico van Kerkhoff deze barricade.

Volgens de traditie moeten de bielemannen van de schutterij de opgeworpen barricades verwijderen. In Groessen is het nog steeds een gebruik om deze symbolische barricades neer te leggen. De bielemannen verwijderen deze en de kermis kan beginnen. In 1978 startte de vriendengroep van Nico en Sjon met het leggen van de barricade. ''Het was gebruikelijk dat iedereen een barricade neerlegde. Zo besloten ook wij veertig jaar geleden mee te doen met de traditie van het dorp'', vertelt Sjon. Toentertijd noemde de vriendengroep zichzelf de P.L.J. oftewel de Progressieve Liemers Jeugd. De groep begon aan de traditie bij café de Hoefslag, dit café bestaat inmiddels al niet meer. ''We hebben hier vier jaar met, vooraf al, veel plezier de barricade neergelegd. Maar omdat de burgemeester via deze straat binnenkwam lagen er altijd twee barricades. Dat was natuurlijk niet de bedoeling; de aandacht moet naar jouw barricade gaan. Dus hebben we na vier jaar besloten verder het dorp in te gaan'', zegt maatje Nico van Kerkhoff, die net als Sjon al meer dan veertig jaar lid is van de vriendengroep.

Lees verder op pagina 7