Jeno Lammers:
Jeno Lammers: "Ik wil mijn eigen ICT-bedrijf beginnen of anders cabaretier worden" Foto: Lara Nijhof Foto:

Van groep acht naar brugpieper

Jeno Lammers wil ambities en dromen waarmaken op Liemers College

ZEVENAAR – Van de oudste in groep acht op de basisschool ineens de jongste zijn op de middelbare school. Voor veel kinderen is dit een enorme overgang. Ook voor Jeno Lammers is het een hele verandering. Na acht jaar op basisschool de Bem te hebben gezeten, is hij nu één van de brugpiepers op het Liemers College.

Jeno Lammers (11) doet de havo. Voor hem is de middelbare school een nieuwe uitdaging, met enorme veranderingen, maar ook veel gelijkenissen. Bijna alle leerlingen in zijn klas zijn al bekenden, van de basisschool en van de voetbalclub. Helemaal nieuw is het meenemen van zo'n zware tas, het verwisselen van lokaal na bijna ieder uur en natuurlijk het hebben van een andere docent voor iedere les. Toch verwelkomt Jeno deze veranderingen met open armen. "Het leukste lijkt me het gebruiken van de kluisjes," vertelt Jeno. Maar ook heeft hij erg veel zin in het hebben van andere docenten voor ieder vak. Zijn lievelingsvak is nu al aardrijkskunde, door de docent. Ook vindt hij de pauze erg leuk, omdat hij dan geen les heeft. Maar ja, dit geldt voor alle scholieren wel.

De kennismakingsdag liep makkelijk. "We hebben alleen maar gekeken naar waar alle lokalen zaten, hadden enkele mini-lesjes en we hebben elkaar leren kennen." Het 'teambuilden' was niet nodig volgens Jeno: iedereen kende elkaar al dus voor hem was dit eigenlijk gewoon een leuke dag met zijn vrienden. Toch hielp het wel enorm om de sfeer binnen de klas te verbeteren. Doordat de eerste week eigenlijk vooral bedoeld was om te wennen aan de middelbare school en wegwijs te worden, viel de overgang wel mee.

Eigen ICT-bedrijf

Jeno droomt ervan om later een van zijn ambities waar te maken, en dat begint allemaal op het Liemers College. "Ik wil mijn eigen ICT-bedrijf beginnen, of anders cabaretier worden", zegt hij gedecideerd. Nu lijkt het nog ver weg voor hem, maar over vijf jaar hoopt hij zijn diploma te halen en voor zichzelf aan de slag te gaan. Voor nu betekent dat goed opletten bij zijn minst favoriete les, nasktec (natuurkunde, scheikunde en techniek), en in de derde een natuurprofiel moet gaan kiezen. Dit ziet hij wel zitten.

Minder gamen

Wat hij minder ziet zitten, is de hoeveelheid huiswerk. School is nu vier weken bezig en tot dusver valt het huiswerk nog wel mee. Maar Jeno is bang dat dit in de toekomst meer zal worden. "Dan kan ik minder gamen in mijn vrije tijd." Ook vindt hij het veel te druk op de school, maar nu er tweehonderd leerlingen meer op het Liemers College zitten, omdat de locatie Zonegge is gesloten, is dit voor iedereen nieuw. Verder maakt de voor hem nieuwe school een goede indruk. En niet alleen de school zelf, ook de docenten en de manier van lesgeven. Het totaalplaatje klopt precies voor hem. Al met al kijkt Jeno goedgezind vooruit naar de komende vijf jaar en begint hij met goede moed aan dit school jaar. Ook zijn ouders hebben veel vertrouwen in hem. "Ik heb ze beloofd dat ik altijd mijn best zal doen." Hoeveel hiervan echt werkelijkheid wordt, zal de tijd ons wel leren.