Afbeelding
Foto:

De bevrijding in aantocht

Uit Old Senders Ni-js

Dat de Tweede Wereldoorlog in Zevenaar eind maart of begin april zou eindigen werd in het vroege voorjaar van 1945 duidelijk merkbaar. Zo herinnert Bertus Klutman zich nog goed dat er vlak bij zijn woning drie zware kanonnen stonden opgesteld: één bij Vermaeten, één bij Jansen en de laatste een paar huizen verderop bij Rutjes. Ook bij Polman stond een Duits afweergeschut. Het weghalen van de kanonnen gebeurde vlak voor de bevrijding. Klutman: "De kanonnen werden 's nachts onder de eikenbomen opgesteld. Alle voertuigen achter elkaar op de weg. Ineens kwam er een sein en toen gingen ze. Er kwamen nog wel lichtkogels, maar ze reageerden al niet meer. Ze gingen naar Zutphen".

Enkele dagen later kwam de bevrijding op gang. Klutman: "Het was 1 april, Eerste Paasdag. Ik moest 's ochtends door de Sleeg naar de kerk. De paters deden de dienst op een deel van een boerderij. Toen ik uit de kerk kwam stond er nog een groepje na te praten. Zij zaten bij het ondergrondse. "Vanmiddag komen de Engelsen", zeiden zij. "Je bent gek, dacht ik nog en ik ging naar huis. Onderweg heb ik nog in de sloot gelegen langs het Bettestraatje, omdat er werd geschoten. Ik kwam thuis en ik vertelde wat ik had gehoord, maar niemand geloofde mij."

Op een gegeven moment kwam er toch nog contact met de Duitsers. Zij waarschuwden de dat de Canadezen vlak in de buurt zaten.

Die middag was het inderdaad zover. Rond 14.00 of 15.00 uur zag Klutman twee gevechtswagens en drie 'weapon carriers' komen aanrijden. De 'weapon carriers' stonden iets voorbij zijn uitrit, één gevechtswagen stond bij de uitrit van Pijnappel en de tweede reed door tot het spoor.