Nine Strijbosch, Joyce Bouwman, Debby Wenting en Karin Polman worden op handen gedragen do
or hun mannelijke collega's.
Nine Strijbosch, Joyce Bouwman, Debby Wenting en Karin Polman worden op handen gedragen do or hun mannelijke collega's. Foto:

Al 200 jaar brandweer in het dorp

Nine, Joyce, Debby en Karin staan hun mannetje bij het brandweerkorps in Didam

DIDAM – Vanaf 9 september 1818 is de brandweer actief in Didam. Van branden blussen met emmers en kuipen naar echte brandblusmiddelen. Afgelopen 9 september werd de tweehonderdste verjaardag gevierd met een open dag in de kazerne. In het begin van de middag was er een defilé. Daarna waren er verschillende activiteiten voor de jeugd.

In die tweehonderd jaar zijn er veel dingen veranderd. Een belangrijk verschil: tegenwoordig zie je steeds meer brandweervrouwen. Wat vroeger heel gek was, is dat nu heel normaal. Nine Strijbosch, Joyce Bouwman, Debby Wenting en Karin Polman vertellen hun verhaal als brandweervrouw.

Hoe bevalt het om als vrouw tussen allemaal mannen te werken?

"Door de mannencultuur word je vanzelf harder en leer je voor jezelf op te komen. De mannen zijn over het algemeen wel relaxter om mee te werken omdat ze gewoon zeggen waarop het staat. Wel moet je tegen hun humor kunnen," aldus de vier.

Wat is het spannendste dat je ooit hebt meegemaakt?

Joyce: "In mijn tien jaar bij de brandweer vond ik mijn eerste uitruk het spannendste. Wij moesten als brandweer de politie ondersteunen, omdat er een man met een bijl rondliep. Hij werd later door de ME gearresteerd."

Debbie: "Één van de inzetten die me altijd is bijgebleven, is een explosie van een woning. Iedereen was één team en werkte hard en goed samen. We gingen met z'n allen voor de redding en het leek of iedereen ineens nog meer kon."

Nine: "Wat heel veel indruk op me heeft gemaakt is de grote schuurbrand bij mijn buren."

Is het werken bij de brandweer meer dan alleen brand blussen?

In koor: "Achter de schermen gebeurt er heel veel. De brandweer geeft ook voorlichtingen en adviezen. Om onder andere mensen bewust te maken van de risico's op brand, rook en gevaarlijke stoffen. Omdat huizen en gebouwen steeds beter beschermd zijn tegen brand, kunnen we ons richten op overige hulpverlening en preventie."

Zouden meer vrouwen dit werk moeten doen?

Debbie: "Ik raad vrouwen die van actie houden en graag actief bezig zijn, en dan ook nog eens voor de burgers, aan om echt bij de brandweer te komen."

Nine: "Naar mijn menig kan iedere vrouw bij de brandweer. Het is wel belangrijk dat je een goede fysieke conditie en teamspirit hebt."

Joyce: "Het maakt niet uit of je man of vrouw bent. Als je maar hard wil werken, we gaan soms letterlijk door het vuur voor elkaar."

Meer vrijwilligers

Veiligheid is in deze tijd niet meer weg te denken in de samenleving. Om na deze 200 jaar de burgers nog steeds een veilige toekomst te kunnen garanderen, kan het korps altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken.

Klaar om een leven te redden? Kom erbij!