Frans Schaars:
Frans Schaars: "het verhaal staat als een huis". Foto: Kim Kleijkers. Foto:

Frans Schaars schrijft Zingende Sluizen

Derde boek in vijfdelige boekserie Quintalogia verschijnt op 21 september

DIDAM – Quintalogia beschrijft een wereld die gebaseerd is op de Liemers en Montferland. Schrijver Frans Schaars, zelf geboren in Didam, haalt zijn inspiratie voor de vijfdelige boekenserie uit zijn omgeving en de belevenissen die hij daar meemaakte. Op 21 september verschijnt de derde editie: Zingende Sluizen.

Quintalogia is een fantasy, gebaseerd op de sprookjesachtige wereld die Frans Schaars als kind zag in de Liemers. "De boeken bevatten herkenbaar Nederlandse bossen, polders en dijken. Sommige namen zijn herleidbaar: de Merliëns is natuurlijk de Liemers. Andere namen zijn verstopt: de Rijnstrangen zijn de Oltrienmoerassen geworden. Weer andere zijn verzonnen namen zoals het grote rijk Sousourion. Het verhaal laat een wereld zien ver weg van de drukke moderne wereld. We wonen in een super mooie streek waar ik veel waardering voor heb. De sfeer in de hele regio en de betrokkenheid van de mensen bij elkaar zijn wonderbaarlijk."

De boeken van Frans zijn gebaseerd op zijn eigen belevenissen die hij al vroeg opschreef. "Mijn herinneringen en eigen ervaringen leken op zich al zo veelzijdig en wonderbaarlijk dat je soms meent dat niemand het zal geloven als je er een verhaal van maakt. Ik weet van iedere herinnering precies in welke omgeving die plaatsvond en welke gevoelens er waren. Ik wilde van herinneringen een origineel en spannend verhaal schrijven." Om van wat hij had meegemaakt een verhaal te maken, gebruikt Frans een soort van photoshoppen. Hij voegt op deze manier bijvoorbeeld drie personen in één. Hij laat situaties en gebeurtenissen met elkaar versmelten, of haalt ze juist uit elkaar. "Door te photoshoppen met herinneringen creëerde ik een fantasiewereld gebaseerd op de plekken waar ik me thuis voel, de wereld waar ik me prettig voel. Daarnaast verzon ik bijvoorbeeld boekaniers en piraten, die een bedreiging van buiten af vormen. Boosaardige figuren heulen met de piraten om te proberen de stad Daim bij verrassing in te nemen."

Frans Schaars begon met het definitief schrijven van de serie toen hij met pensioen ging en zijn verhalen ging 'opruimen'. "Ik hoef er niet veel nieuws bij te verzinnen. Daarom doe ik rustig aan en laat ik me niet opjagen." In 2017 had Frans de verhalen in grote lijnen klaar. Daarna was het een kwestie van tientallen keren herlezen en herschrijven, verfraaien. "Het verhaal staat als een huis, het stort niet in elkaar. Het moest alleen opgekalefaterd, mooi gemaakt en verfijnd worden." De afbeeldingen op de omslagen van de boeken laten meteen zien dat er zich een verhaal afspeelt. "Je wordt gegrepen door de omslag en je kan voelen dat er een verhaal achter zit." De serie Quintalogia bestaat uit vijf delen die op elkaar aansluiten en gaat over de weesjongen Farras en zijn weg naar de volwassenheid. Zingende Sluizen is het middelpunt van het hele verhaal en komt 21 september uit. "Farras blijft in de omgeving van de Liemers en Montferland tot hij volwassen is en genoeg kracht heeft om de wereld in te trekken." De boeken worden uitgegeven door uitgeverij Boekscout en zijn op www.boekscout.nl te bestellen zonder extra verzendkosten.