Jan van den Boom, Joop Schoenmakers, Joop Thuyns en Frans Driessen zijn goed op elkaar ingespeeld. Foto: Alie Engelsman
Jan van den Boom, Joop Schoenmakers, Joop Thuyns en Frans Driessen zijn goed op elkaar ingespeeld. Foto: Alie Engelsman Foto:

'Muziek uit de jaren 60/70 werkt als medicijn'

Sinusgroep houdt zondagmiddagconcert op 23 september in de Ogtent

DUIVEN - De vierkoppige Sinusgroup bestaat uit Jan van den Boom, Joop Schoenmakers, Joop Thuyns en Frans Driessen. Muziek uit de jaren 60/70 is hun gezamenlijke hobby. Die hobby heeft een positief effect op henzelf, maar ook op een grote groep andere mensen uit de regio. Zondagmiddag op 23 september houdt de jaren 60/70 band een memoriemiddag in de Ogtent in Duiven.

"Muziek, en vooral uit de jaren 60/70, kun je zien als een medicijn. Het is goed voor de mensen. Ze verlaten allemaal vrolijk de zaal als we hebben gespeeld. En daar doen we het voor," zegt Jan. Joop Schoenmakers: "We komen met veel apparatuur binnen en dan zie je mensen soms denken: moet dat nou? Maar als we eenmaal beginnen te spelen zie je hun humeur snel veranderen en steken ze een duim naar ons op. Dat zijn leuke reacties." Sinusgroup wil de afstand tussen henzelf en het publiek zo klein mogelijk houden. 'Eigenlijk zitten we midden in het publiek," vertelt Jan. 'We willen met onze muziek een grote vriendenkring in de omgeving maken," vult Joop Thuyns aan. "Ook wij gaan na zo'n optreden met een blij gevoel naar huis. Het is heerlijk om die gevoelens van vroeger terug te halen, voor onszelf en ook zeker voor het publiek."

Vriendschap

Joop, Joop en Frans hebben bijna hun hele leven muziek gespeeld in verschillende bands. Jan speelde van jongs af aan in de vroegere The Sinusgroup. Toen deze werd opgeheven heeft Jan jarenlang zijn basgitaar niet meer aangeraakt. Maar toen hij met pensioen ging wilde hij zijn hobby weer oppakken. Hij wilde meer mensen van zijn muziek laten genieten. Joop Schoenmakers kwam via een contactadvertentie bij de band, nadat de jaren 60/70-band waar hij in speelde er mee stopte. Joop Thuyns en Frans Driessen leerden Jan kennen via gezamenlijke kennissen. "Het klikt goed," zegt Jan en aan de formatie zal ook niets veranderen. 'We zijn goed op elkaar ingespeeld en voelen elkaar goed aan. Ook kunnen we elkaar wijzen op fouten. Vertrouwen in elkaar hebben is belangrijk,' aldus Joop Schoenmakers. De band treedt 6 tot 8 keer per jaar op, maar repeteert wekelijks in het, door de mannen zelf gebouwde, Sinushome. "Samen muziek maken geeft uitbouw aan onze vriendschap," vindt Jan.

(H)eerlijke muziek

De doelgroep is breed, er komen ook jonge mensen luisteren naar Sinusgroup. De band speelt muziek zonder technische snufjes, zoals midifiles. "Je kunt de muziek easylistening noemen," legt Joop Thuyns uit. 'Muziek uit de jaren 60/70 is echt ons keurmerk. We spelen wel eens een keer wat moderners op verzoek, maar we komen altijd weer terug bij onze muziek."

Sinusgroup houdt bewust een zondagmiddagconcert, want dat is voor de wat ouderen het uitgaansmoment. Het wordt een reünie-achtige sfeer, waar the sound of the sixties and seventies het publiek terug zal brengen naar hun jeugd. Er zal een gastoptreden zijn van Jacklien Bronckhorst. Locatie: Ogtent Duiven. Tijdstip: 14.30-18.30 uur. Entree 5 euro.