Een ode aan het verdronken dorp Herwen door Alphons ter Avest.
Een ode aan het verdronken dorp Herwen door Alphons ter Avest. Foto:

Bakens in het Liemers landschap

Het Cultuur- en Erfgoedpact wil Liemerse bezienswaardigheden op de kaart zetten. Verborgen verhalen over verdronken dorpen en mysterieuze nalatenschappen van een wereld uit het verleden, ook dat kan gewoon worden ontdekt in onze regio, de Liemers.

Het Cultuur- en Erfgoedpact van Leven in de Liemers wil met deelproject 'Bakens in het Liemers landschap', een ode doen aan de vele uitgestorven verhalen en histories die onze streek juist zo bijzonder maken. In samenwerking met De Liemers helemaal goed, worden deze vergeten 'bakens' van kennis en geschiedenis weer op de kaart gezet, letterlijk en figuurlijk. Een goed voorbeeld van dergelijke verhalen is het verdronken buurtschap Leuffen in de gemeente Duiven dat door verschillende dijkdoorbraken werd afgebroken, maar waar nog altijd sporen van terug te vinden zijn. Een ander voorbeeld is de aanwezigheid van restanten van Romeinse forten die onder water in recreatiegebied de Byland te vinden zijn. Naast deze twee voorname voorbeelden, valt er in de Liemers, langs bestaande of verdwenen routes, nog zoveel meer te ontdekken. "Zonder het project blijft de band tussen de verdwenen historie van de Liemers en het landschap onzichtbaar voor inwoners en bezoekers. En juist die kennis draagt eraan bij dat inwoners en bezoekers nog beter zorg gaan dragen voor het landschap van de Liemers. Want je kunt pas iets koesteren als je weet wat je hebt," aldus Lian van der Zon, coƶrdinator van Leven in de Liemers.

Presentatie

Het eerste deel van het project zal (amateur)historici uitdagen om deze verhalen boven tafel te krijgen en verder te onderzoeken zodat iedereen een beter beeld kan vormen van de Liemers van vroeger. Vervolgens zullen de huidige routes, in samenwerking met toeristische partners, versterkt worden door stukken van de vergeten Liemerse historie. Fysieke of virtuele tekenen kenmerken de Liemerse bakens waar men van de fiets af kan stappen, stil kan blijven staan, of even kan gaan zitten om op verschillende manieren het verleden te ervaren. In samenwerking met de Liemerse Beeldbank en studenten van onder meer de HAN en ArtEz, wordt met de technologie van vandaag en morgen, de dag van gisteren beter zichtbaar gemaakt. Denk hierbij aan apps, augmented reality, virtual reality of het gebruik van 3D, om zo nieuwe manieren te ontwikkelen om nieuwe en bestaande Liemerse routes op te fraaien. Zowel de oudere als de jongere generaties worden hiermee uitgenodigd om hun woonplaats te verkennen op een manier zoals nooit tevoren. Waar mogelijk worden buurtbewoners, dorpshuizen en ondernemers gevraagd om bij te dragen aan de vormgeving van deze verhalen en buitenpresentaties. Zo wordt naast historische ontwikkeling, ook het Liemers toerisme gestimuleerd. Lian beklemtoont het belang van historisch besef onder de inwoners van de Liemers: "De historische verhalen worden zichtbaar voor inwoners en toeristen; op deze wijze creƫren wij een nog hechtere band met zowel onze cultuur als onze landschappen."

Eerbetoon

Na afloop van het project laat de projectorganisatie een hoop bakens achter ten goede van het toerisme en de historische waarde van zowel de regio als de wandel- en fietsroutes. Niet alleen een interessante toevoeging, maar ook een eerbetoon aan de Liemers van vroeger. Het is dankzij projecten als deze dat wij onze rijke geschiedenis kunnen omarmen. Immers alleen het besef van het verleden kan het heden doen laten verstaan. Voor meer informatie over de deelprojecten van het Cultuur- en Erfgoedpact: info@levenindeliemers.nl.