De kinderen vonden de atletiektraining fantastisch. Foto: Maaike Hageman
De kinderen vonden de atletiektraining fantastisch. Foto: Maaike Hageman Foto:

Kinderen statushouders doen aan atletiek

ZEVENAAR - De zomerschool in Duiven biedt vier weken lang verschillende activiteiten aan kinderen van statushouders die op de basisschool zitten om zo spelenderwijs hun Nederlandse taalontwikkeling te verbeteren. Zo maakten de kinderen uit onder meer Syrië, Iran, Eritrea en Somalië op dinsdag 31 juli kennis met de atletieksport.

De ochtend werd gehouden bij de atletiekvereniging De Liemers in Zevenaar. Met behulp van twee trainers van de club zelf, werd er een sportieve ochtend georganiseerd. De sport is erg toegankelijk voor sportliefhebbers zonder ervaring en dat kwam mooi uit. De sportievelingen sportten met veel plezier. Het meedoen aan de reactiespellen en atletiekonderdelen zorgde ervoor dat de kinderen de sport goed leerden kennen. Alle reacties waren positief: "Het was leuk om te doen. Mijn favoriete onderdeel was hoogspringen", zei één van de kinderen.

De zomerschool wordt georganiseerd vanuit de gemeente Duiven. Dit initiatief is genomen om in de zomer een terugval in de beheersing van de Nederlandse taal te voorkomen bij deze kinderen. Daarom zijn er vier weken lang op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend activiteiten doen. Deze worden gehouden door onder andere vrijwilligers. "Op de twaalf ochtenden is elke keer weer wat anders te beleven. Van knutselen tot sporten en van een bezoek aan de kinderboerderij tot een bezoek aan de brandweer. De kinderen konden zich per week inschrijven. Iedere week is een mix van creativiteit, sport en een educatieve component", legt Hinke van den Hoeven uit, beleidsmedewerker Sociaal Domein van gemeente Duiven. Één van de begeleiders vertelt: "Elke week worden de kinderen steeds enthousiaster. Zelf merk ik dat het belangrijk voor ze is om de taal te blijven spreken. Zo onthouden ze het Nederlands beter."