Afbeelding
Foto:

Nacht van de dictatuur

Op 15 september is het de internationale dag van de democratie, een initiatief dat is opgezet door de Verenigde Naties. Op deze dag worden er in verschillende gemeenten en provincies activiteiten georganiseerd om de democratie te vieren en meer hierover te leren.

Deze activiteiten zijn te vinden op de website van Prodemos (https://prodemos.nl/voor-gemeenten/dag-democratie-op-locatie/). Als tegenhanger op de dag van de democratie wordt in Nederland al acht jaar de nacht van de dictatuur georganiseerd, om op een andere manier bezig te zijn met vrijheid, democratie en de rechtstaat.

Dit jaar wordt de nacht van de dictatuur in Groningen (12 september), Amsterdam (13 september), Utrecht (14 september), Den Haag (14 september) en Rotterdam (15 september) gehouden.

Gedurende de nachten komen belangrijke onderwerpen aan bod omtrent democratie en autoritarisme. Er wordt aandacht besteed aan het verleden met bijvoorbeeld het bekijken van propagandamateriaal dat gedurende de Tweede Wereldoorlog door de NSB werd gebruikt en een debat over het Rode Khmer tribunaal in Cambodja. Tevens ligt de nadruk op democratie anno 2018 en hoe het democratische stelsel onder druk komt te staan door de digitale revolutie. Jamie Bartlett, journalist voor de Guardian en directeur van het centre for Analysis of Social Media, zal in de openingslezing How the Internet is killing Democracy stilstaan bij de effecten van social media op het democratische systeem.

Voor meer informatie of het kopen van tickets voor de nacht kunt u terecht op https://nachtvandedictatuur.nl.

Mede mogelijk gemaakt door het v-fonds.