Esmee van Rheede en Leon Peters zijn er als vendeliers van schutterij Willem Tell helemaal klaar voor. Foto: Sjoerd Geurts
Esmee van Rheede en Leon Peters zijn er als vendeliers van schutterij Willem Tell helemaal klaar voor. Foto: Sjoerd Geurts Foto:

Een gebed van de vendeliers

Kerkdorp Loo maakt zich op voor vier dagen kermis

LOO - Ze kijken er naar uit. Esmee van Rheede (19) en Leon Peters (17) uit Loo draaien sinds kort hun vendels bij de 'grote' vendeliers van schutterij Willem Tell. De komende dagen mogen ze aan de bak.

Loo viert dit weekeinde namelijk vier dagen kermis. Een echt dorpsfeest, zo laten de jonge vendeliers weten. "Wij gaan al naar de kermis zolang ik het kan herinneren", vertelt Esmee. "Het hele dorp viert dan feest en dat is ontzettend gezellig."
Leon knikt bevestigend. "Het is een feest dat we samen met onze families vieren. Iedereen kijkt er naar uit."
Zowel Leon als Esmee vendelt al zo'n tien jaar. Nog niet zo lang geleden ontvingen ze de pet en het jasje en traden ze definitief toe tot de seniorenafdeling. Esmee: "Ik heb op school ooit een spreekbeurt gehouden over vendelen. Je maakt mooie, sierlijke bewegingen met je vendel. De vendels vertellen een gebed. Heel mooi."
Of het moeilijk is? "Valt wel mee", zegt Leon. "Als je maar goed oefent en dat doen we vanaf de carnaval regelmatig. Maar ook ik heb wel eens een paaltje geraakt of net een auto gemist, haha."

Programma

Loose kermis begint zaterdagavond met de eerste feestavond. Zondag gaat het feest na de schuttersmis en processie weer verder tot en met dinsdagavond. Hoogtepunt is het koningschieten op maandag 20 augustus. De grote vraag is wie het koningspaar Hans en Karin Willemsen gaat opvolgen.