Honden worden ingeënt en dat zorgt voor verbazingwekkende resultaten.
Honden worden ingeënt en dat zorgt voor verbazingwekkende resultaten. Foto:

World's Best News: verdwijning rabiës

In Afrika worden de eigenaars van honden vaak opgeroepen om hun dieren te laten vaccineren. Zo willen ze hondsdolheid voorkomen. De dieren voelen niet veel van de vaccinaties, terwijl ze veel effect hebben. Eenmaal ingeënt zal een hond nooit meer rabiës ontwikkelen. Het doel van de inentingen is een wereld zonder rabiës.

Rabiës kan niet alleen worden overgebracht door honden, maar ook door vleermuizen, apen en katten. Toch zijn het in bijna alle gevallen honden die het virus overdragen op de mens. Dolle honden zijn meestal agressief en bijten snel. Wanneer je een rabiës-besmetting hebt, sterf je daar aan. Vorig jaar overleden er over de hele wereld 58.000 mensen aan de besmetting.

Toen er nog geen geschikte injectie was om rabiës te laten verdwijnen, gebeurde bestrijding anders. Op dat moment was de enige oplossing om zwerfhonden te doden en huishonden te muilkorven. Dit gebeurt nog steeds in ontwikkelingslanden.

In de vorige eeuw is rabiës in Nederland al verdwenen. België en Duitsland werden in 2008 vrij verklaard van de besmetting. Zo is heel Europa zo goed als rabiësvrij geworden. Nu wordt hondsdolheid dus wereldwijd bestreden. Honden worden ingeënt en dat zorgt voor verbazingwekkende resultaten. Bangladesh begon in 2010 met gratis inenten van honden. Ook behandelen ze daar mensen die gebeten zijn door een hond.

Om deze redenen drong het sterfaantal door hondsdolheid binnen drie jaar terug met vijftig procent. Het aantal doden door rabiës in Latijns-Amerika is sinds 1980, met zelfs meer dan 95 procent, gedaald. De vaccinatiecampagnes worden nog verder opgevoerd. Het doel is dat over tien jaar meer dan 70 procent van alle honden gevaccineerd is. Een aantal VN-organisaties denkt voor 2030 rabiës voorgoed te laten verdwijnen.