Afbeelding
Foto:

Kadedagen: drie dagen feest in Tolkamer

TOLKAMER - De Kadedagen zijn al jaren een begrip in de Liemers. Het laatste weekend van augustus (de 24e, 25e en 26e) staat Tolkamer in het teken van feest en gezelligheid. Grote drijvende kracht achter deze Kadedagen is Ben Lamers, ondernemer in hart en nieren.

Lamers is vanaf het begin nauw betrokken bij de organisatie van de feesten. Jan Reint Smit, directeur van scheepswerf De Hoop en sponsor/animator, maakt de kadedagen financieel mogelijk, Lamers zorgt voor de creatieve invulling. "Wel met een hele groep vrijwilligers om me heen," benadrukt hij. "Want het is een hele klus om zoiets te organiseren." Tot 2016 was het een paar jaar elk weekend van augustus feest op de kade. Dat werd te veel toen Lamers de zaken Kade 5 en Kade 7 op de Europakade overnam. Hij wilde ook andere horeca-ondernemers in Tolkamer betekken bij de organisatie van het feest. Vanaf dat moment werd besloten dat de kadedagen één lang weekend zou worden gehouden en dan grootser zou worden aangepakt.

Stichting Horeca Tolkamer (SHT)

De Stichting Horeca Tolkamer (SHT) werd opgericht en dat blijkt een hele leuke groep te zijn. "We komen elke eerste dinsdag van de maand bij elkaar. De helft van de tijd praten we over de kadedagen, maar we hebben het ook over de dorpsnieuwtjes en problemen die we als horeca-ondernemer ondervinden,' vertelt Lamers. Wat onmogelijk leek is nu vanzelfsprekend geworden. Via een groepsapp hebben de ondernemers contact met elkaar. "Als iemand ineens extra glaswerk of een parasol nodig heeft kan hij dat in de groep gooien en dan zoeken we naar een oplossing. Dat werkt heel goed." De Kadedagen op 24, 25 en 26 augustus beloven dit jaar groots te worden. "Maar het is nog steeds zoeken naar het juiste programma," geeft Lamers toe.

'De toegang is gratis.

Dat willen we zo houden'

"Vorig jaar hadden we op de zaterdagavond een bekende, professionele DJ ingehuurd, maar ja dat kost wel wat. Daarom moesten we, helemaal tegen onze stijl in, entreegeld vragen. Dat hebben we geweten. Dit jaar treden er lokale bands en DJ's op, die ook goede muziek spelen. Zo kunnen we de toegang gratis houden."

Zeskamp

Nieuw programmaonderdeel is de zeskamp op zaterdag. De twee jongste ondernemers, Jop Lamers (zoon van Lamers) en Jeroen Fierkens (Restaurant Copera), gaan dit organiseren, samen met de organisatie Vitalitysport. "Er zijn al een paar groepen die zich voor het evenement hebben aangemeld en we hopen dat we volgend jaar nog verder uit kunnen breiden," aldus Lamers.

Zomercarnaval

Verder staat onder andere het zomercarnaval op vrijdagavond op het programma, dat vorig jaar een groot succes was. Op zaterdag is er een kindermiddag, verzorgd door een groep vrijwilligers en 's avonds treden twee lokale bands op: Nedjus en Recover. Rond 22.00 uur is er een grote vuurwerkshow. Zondags is er een jaarmarkt in de straten van Tolkamer, met als onderdeel een markt vol streekproducten. Bezoekers kunnen dan bovendien een rondrit maken in een paardenkoets, aangeboden door de plaatselijke paardenmenclub.

De entree voor al deze activiteiten is gratis.

Het volledige programma staat op de website https://www.tolkamerkadedagen.nl.