Hoog aan de hemel: de bloedmaan. Foto: Jan Adelaar
Hoog aan de hemel: de bloedmaan. Foto: Jan Adelaar Foto:

Bloedmaan mooi te zien boven de Breuly

Sterrenwacht Corona Borealis maakt feestje van maansverduistering

ZEVENAAR - De zomer van 2018 staat niet alleen bekend vanwege de lange periode van zomers weer, maar ook vanwege de langste maansverduistering van deze eeuw. Deze was te zien op vrijdag 27 juli. Corona Borealis, de sterrenwacht aan de oever van de Breuly in Zevenaar, maakte er een feestje van.

Voordat de maansverduistering begon, gaf Ko Bakker een lezing met de titel 'Maangeheimen'. Tijdens deze zeer drukbezochte lezing vertelde hij achtergrondinformatie over de maan en hoe een maansverduistering ontstaat. "Een maansverduistering ontstaat als een volle maan door de kegelschaduw van de zon trekt. Daardoor schijnt er geen zonlicht meer direct op de maan. Omdat de dampkring rondom de aarde rond is, worden de rode lichtstralen wel afgebogen richting de maan. Daardoor krijgt de maan tijdens een maansverduistering een rode kleur. Om die reden wordt de maan tijdens een maansverduistering ook wel en bloedmaan genoemd."

Ruimtestation ISS

Niet alleen de verduisterde maan, maar ook Mars, Saturnus, Jupiter waren die avond te zien. En als bonus ruimtestation ISS. Helaas was de verduistering niet overal in Nederland goed te zien. Op veel plekken was er te veel bewolking, waardoor de roodgekleurde maan niet of maar heel vaag zichtbaar was. Niet in Zevenaar, waar veel mensen naar de maansverduistering kwamen kijken. Op het strand van de Breuly, waar ook het verenigingsgebouw van Corona Borealis staat, was het ontzettend druk. Ook waren er mensen die vanaf de dijk keken. Veel mensen hadden een verrekijker meegenomen, om de maan en andere planeten nog beter te kunnen zien. Toen de maan om 22.18 uur boven de bomen uitkwam, was hij eerst slechts vaag te zien. Een tijdje later werd hij steeds zichtbaarder. Om 22.45 uur kwam de planeet Mars in beeld. Het was meteen duidelijk waarom Mars altijd de rode planeet wordt genoemd. De rode kleur van Mars was haast nog feller dan de kleur van de maan. Een aantal bezoekers maakte mooie foto's van de verduistering. Ook konden de bezoekers door een telescoop de maan, Mars, Saturnus en Jupiter bekijken. Jupiter zag eruit als een mooie, heldere ster, dat kwam door het zonlicht. De secretaris van de sterrenwacht, Tom Hilkes, vertelde wat over een telescopen van Corona Borealis. "De sterrenwacht heeft twee telescopen. Een van de telescopen is bedoeld om zelf doorheen te kijken. Deze telescoop is ook de grootste van Gelderland. De andere wordt aangestuurd door een computer. In die telescoop zit een camera, waarmee foto's en video's van de lucht worden gemaakt. Daardoor kunnen allerlei beelden van het heelal worden vastgelegd." De bezoekers vonden de maansverduistering erg mooi. "Bijzonder en spectaculair", aldus de één van hen.

Heeft u de maansverduistering gemist? Op 21 januari 2019 is er weer een totale maansverduistering die in Nederland zichtbaar is. Wie niet zo lang kan wachten; er zijn vaak leuke activiteiten bij de sterrenwacht. Deze staan op www.coronaborealis.nl