Ber ten Broeke speelt al 45 jaar bariton in de Liemers Harmonie. Foto: Peter Schampers
Ber ten Broeke speelt al 45 jaar bariton in de Liemers Harmonie. Foto: Peter Schampers Foto:

Bert ten Broeke: 'Het is dankbaar werk'

vervolg van voorpagina

"Het is allemaal gekomen toen mijn eigen vrouw na een hersenbloeding van 2010 tot 2013 daar gewoond heeft", vertelt Bert. "Ik bezocht haar natuurlijk dagelijks en ik zag toen hoe sommige andere bewoners het met veel minder bezoek moesten doen. Nadat mijn vrouw was overleden ben ik de bewoners van Droostaete trouw gebleven. Ik heb bijvoorbeeld uitstapjes georganiseerd. Een kennis van mij heeft paarden en een wagen en daarmee hebben we tochtjes in de omgeving gehouden."
Al dit vrijwilligerswerk was de reden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hem een onderscheiding te geven. Naast alle verschillende activiteiten voor het verpleeghuis heeft Bert, die onlangs zijn 80e verjaardag vierde, nog meer om handen. Hij speelt al 45 jaar bariton in de Liemers Harmonie. Inmiddels heeft hij daar ook al een jonge baritonspeler uit het jeugdorkest onder zijn hoede. Zo zorgt hij er zelf voor dat er een opvolger voor hem is in het orkest. Bij de Harmonie kennen ze Bert verder als de man die bij de jaarlijkse feestavond altijd wel een grappige sketch weet op te voeren. Ook voor de H.Remigiuskerk in Duiven doet Bert nog het een en ander. Zo brengt hij in zijn eigen buurt het kerkblaadje rond en speelt hij op de feestdag van de H.Cecilia op zijn accordeon. En dan is hij ook nog enthousiast lid van het Seniorenorkest. Met dit orkest van rond de zestig mensen die allemaal 55+, zijn treedt hij regelmatig op, met name in diverse verpleeghuizen in de regio.
Tot slot wil Bert wel even kwijt dat hij eerst wel heel verbaasd was met zijn onderscheiding. "Maar", zegt hij. "Het is zulk dankbaar werk en als je de gezichten van de mensen ziet die af een toe een traantje moeten laten als je ze wat aandacht schenkt, dan besef je dat je inderdaad goed werk doet".