Conny (rechts) aan het werk. Foto: Alie Engelsman.
Conny (rechts) aan het werk. Foto: Alie Engelsman. Foto:

Handige adressenwaaier van 3 Oever Open Atelier Route

OOY-ZEVENAAR - In september verschijnt de tweede editie van de informatiewaaier, met de adresgegevens van bijna vijftig kunstenaars uit de Gelderse Poort. Deze Open Atelier Route is een initiatief van het 3 Oever Festival, dat jaarlijks plaatsvindt in de derde week van september.

Inmiddels is de kunstroute omgedoopt tot 3 Oever Open Atelier Route. Ook de Liemerse Conny Koster van Kunstatelier Ooy staat in de waaier. Conny Koster is een van de coördinatoren van de 3 Oever Open Atelier Route. Zelf doet ze al voor het derde jaar mee aan het 3 Oever Festival. Tijdens dit festival, op 14, 15 en 16 september, stelt ze haar atelier open voor het publiek. Ze zal dan onder andere een demonstratie Rakustoken geven, een bijzondere manier van glazuren van keramiek.

Conny legt uit waarom het zo leuk is om een atelier te bezoeken. "Een kijkje in het atelier van een kunstenaar geeft een completer beeld dan alleen een kunstwerk aanschouwen," vindt Conny. "In het atelier is het maakproces, of de weg ernaar toe te zien. Het geeft je een blik in de werkplaats van de kunstenaar. Zoiets zie je niet zo veel."

Enthousiast vertelt ze verder: "Op het moment ben ik bezig met het bouwen van een huisje van leem: klei, zand, aarde en stro. Al nieuwsgierig aan het worden? Kom dan langs in bij mij in Ooy, in het derde weekend van september."

Conny Koster staat nu voor de tweede keer in de waaier. Ze vindt dat belangrijk. "In de kunstwaaier zijn de kunstenaars uit de regio bijeen gebracht. Het geeft een mooi overzicht van wat de kunstenaar maakt en waar deze woont, zodat je zelf op bezoek kan gaan. Niet alleen tijdens het 3 Oever Festival, maar eigenlijk kun je het hele jaar door deze waaier gebruiken."

Ze haalt de waaier te voorschijn. "Een niet onbelangrijk detail is dat de waaier zo klein is dat je hem makkelijk in je broekzak kunt steken. Handig dus om mee te nemen tijdens een fietstocht door de Gelderse Poort."

De waaier laat een breed palet aan kunstenaars zien, zoals kunstschilders, fotografen, kunst met textiel, beeldhouwers en andere vormen van ruimtelijke kunst. Het zijn niet alleen kunstenaars die een plekje in de waaier hebben gekregen. Zo staat Galerie Meander in Zevenaar, met haar grote variatie aan kunst er ook in. Ook horecagelegenheden waar kunstenaars exposeren worden genoemd, zoals Restaurant Eet-Lokaal en Stadsbrouwerij Wittenburg in Zevenaar.

Een nieuwe interessante locatie is het nog te openen restaurant Heerlijckheid Herwen.

Tijdens het 3 Oever Festival staat De Gelderse Poort in het teken van natuur en cultuur. Tijdens het festival zullen er mooie (fiets)routes worden uitgestippeld langs de kunstexposities en andere voorstellingen.