Cindy, Astrid en Jan slaan de handen ineen voor het benefietconcert op 21 oktober.
Cindy, Astrid en Jan slaan de handen ineen voor het benefietconcert op 21 oktober. Foto:

'Leven is een feest, elke dag moet je genieten'

Benefietconcert in Westervoort voor onderzoek naar pulmonale hypertensie

WESTERVOORT - De 44-jarige Cindy Klijn uit Westervoort vecht al zeven jaar lang tegen de (tot nu toe) ongeneeslijke longaandoening pulmonale hypertensie, maar ze blijft positief. Ze zet zich in om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de aandoening. Samen met lotgenoten Astrid en Jan Riggeling organiseert ze daarom een Benefietconcert dat op zondag 21 oktober in Westervoort zal plaatsvinden.

'Sterk', dat is één van de woorden waarmee Cindy Klijn kan worden omschreven. Cindy Klijn kreeg zeven jaar geleden te horen dat ze pulmonale hypertensie heeft, als gevolg van een aangeboren hartafwijking. Dit betekent dat de druk in de longslagader verhoogd is, waardoor de rechterhartkamer harder moet werken. Dit kan niet worden volgehouden, uiteindelijk overlijden patiënten aan hartfalen.

Behandeling

Er bestaat medicatie om de vaten open te stellen en het hart zo min mogelijk te laten werken, maar er is (nog) geen genezing mogelijk. Klijn: "Het is noodzakelijk dat hier aandacht voor komt, de levensduur van patiënten is niet vast te stellen, maar is in de meeste gevallen heel beperkt. Soms niet hoger dan vier jaar na de diagnose. Daarom is er meer onderzoek nodig naar deze ziekte, maar dat komt er niet zonder geld."

De ziekte heeft een grote impact op het leven van Cindy en haar familie. Ze is veel benauwd, altijd moe, en traplopen en uitgaan zijn frustrerend en problematisch. "Soms vergeet ik dat ik een ziekte heb en val ik bijna flauw." Klijn moet alles plannen, zorgen dat ze altijd medicijnen bij zich heeft en ze moet die ook op tijd nemen. Voor Klijn houdt de medicatie een keer op, zij heeft de hoogste dosis al gehad.

Benefietconcert

"Muziek is een goede en voor iedereen toegankelijke manier om geld in te zamelen", zegt Klijn. Daarom vindt op 21 oktober bij zalencentrum Wieleman in Westervoort een Benefietconcert plaats. Cindy Klijn, Jan Riggeling en Astrid organiseren dit concert in samenwerking met diverse artiesten en onder meer een cateringbedrijf.

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij een ticketkantoor, maar ook via de facebookpagina: stichtingPHA. Een kaartje kost 15,80 euro en de hele opbrengst gaat naar de Radboud Universiteit voor onderzoek naar pulmonale hypertensie. Donaties zijn ook van harte welkom.

Positief denken

"Het leven is een feest, iedere dag moet je genieten, vooral met een ziekte zoals ik heb", zegt Klijn. De onzekerheid in het leven zorgt er volgens haar voor, dat je leert te genieten van alle kleine dingen.

"Het kost veel energie, die ik al niet heb, maar het geeft ook veel energie.". Door het organiseren van het concert en het samenwerken met anderen, houdt Cindy een positief beeld over haar leven.