Ineke Knuiman opent de zomerschool.
Ineke Knuiman opent de zomerschool. Foto:

Feestelijke start zomerschool in Duiven

Wethouder Knuiman: 'Veel bezig blijven met de Nederlandse taal'

DUIVEN - De zomerschool in Duiven is op feestelijke wijze van start gegaan. Wethouder Ineke Knuiman opende op 17 juli officieel de zomerschool door het lint door te knippen. Met deze voorziening wil de gemeente Duiven dat kinderen van statushouders die het Nederlands nog niet beheersen, zo toch de taal blijven oefenen.

Kinderen die pas een paar maanden in Nederland zijn en na een korte lesperiode zes weken vakantie krijgen, vervallen al snel in hun eigen, vertrouwde moedertaal. Door ze de zomerschool aan te bieden, blijven ze aan de hand van diverse thema's spelenderwijs met de Nederlandse taal in verbinding staan.

Op de eerste dag van de zomerschool kregen de dertig kinderen na de opening een kleinigheidje en wat lekkers. Vervolgens stelden de kinderen zich via een spel voor. Ook gingen ze naar DansJeFit om even lekker te bewegen. Tussen het dansen door werd er natuurlijk ook gesproken met elkaar. Woorden herhalen en herkennen is heel erg belangrijk in de taalverwerving.

Concept

Het concept zomerschool werd vorig jaar al uitgevoerd in de gemeente Montferland. Hierover was wethouder Ineke Knuiman zo enthousiast, dat ze dit idee vorig jaar voorlegde aan de gemeente Duiven. Het idee bleek ook in Duiven realiseerbaar. De dertig kinderen die meedoen, konden zich inschrijven vanuit hun reguliere school. "Er wordt tot en met 9 augustus drie keer ochtenden per week les gegeven, maar dan in een hele andere vorm", licht Ineke Knuiman toe. "Het is natuurlijk ook gewoon vakantie voor de kinderen die hier komen en dat proberen we dan ook zoveel mogelijk zo te houden. Wij gaan in de weken dat ze hier komen, allemaal leuke activiteiten doen, bijvoorbeeld een keer naar de kinderboerderij of naar de brandweer. Waar het ons echt om gaat, is dat deze kinderen gewoon veel bezig blijven met de Nederlandse taal. Veel basisscholen merken dat kinderen die naar Nederland zijn verhuisd een grote taalachterstand oplopen als ze zes weken vakantie hebben gehad. Dat is een logisch gevolg als er thuis veel of alleen maar in hun moedertaal gesproken wordt."

Andere doelgroepen

Als de zomerschool goed loopt, zijn er plannen om uit te breiden door ook andere doelgroepen toe te laten. Bijvoorbeeld voor wat oudere kinderen van 14 of 15 jaar of kinderen van niet-statushouders. "Maar dat hangt af van de evaluatie van deze eerste zomerschool." De gemeente Duiven vindt het ook mooi en belangrijk om iets te gaan doen met de ouders van deze kinderen. "Deze mensen hebben meestal ook veel moeite met de Nederlandse taal, en voor hen is het ook heel belangrijk dat zij zich duidelijk en verstaanbaar kunnen maken", aldus Knuiman. De zomerschool wordt gedraaid op vrijwilligers en pabo-studenten. De studenten weten waar de behoefte ligt en krijgen zelf zo ook ervaring in hun vakgebied. Kinderen spelenderwijs iets aanleren is natuurlijk erg leuk en voor beide kanten is het op deze manier leerzaam.