Van links naar rechts: Jasmijn, Vera en Yasemin. Foto: Rahma Maqboul
Van links naar rechts: Jasmijn, Vera en Yasemin. Foto: Rahma Maqboul Foto:

Duivense jongeren gaan voor Baywatch

Een filmavond voor en door de jeugd in de Ogtent

DUIVEN - Binnenkort kunnen jongeren in de Ogtent genieten van een film die door jongeren zelf is gekozen. Het idee van een filmavond voor en door jongeren kwam van de 17-jarige Vera, Yasemin (16) en Jasmijn (13) van het Candea College in Duiven.

''Wat missen we hier in Duiven?'', vroegen jongerenwerk Mikado en de gemeente Duiven zich af. De klasgenoten Yasemin en Vera uit havo 4 en Jasmijn uit mavo 2 gaven daarop aan dat er niets aantrekkelijks was voor jongeren in Duiven. Vervolgens vormden de dames een werkgroep om zo hun idee van een filmavond te verwezenlijken.
Bart Hoesté van Mikado zou eerst inventariseren welke mogelijkheden er waren. Hij kwam er gauw achter dat Chris van de Ven (Ogtent) en Stef Schaap (Filmhuis) graag zouden willen helpen bij dit initiatief. ''Zo hebben wij van hen ruimte en vrijheden gekregen om de bijeenkomsten zelf te organiseren", vertellen de drie scholieren. "Wel moeten we ervoor zorgen dat de jongeren netjes met de zaal omgaan en alle rotzooi opruimen'', vult Bart Hoesté aan.

Doelgroep

De bedoeling is er filmavonden worden georganiseerd voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar, al zou de organisatie het leuk vinden als uiteindelijk ook volwassenen aanschuiven.
Daarnaast maakt het Filmhuis het mogelijk dat jongeren goedkoop naar de bioscoop kunnen. De entreeprijs is namelijk maximaal 4 euro.
Dit is ook te danken aan Chris van de Ven van de Ogtent. Hij gaf immers aan geen winst te hoeven maken op het Filmhuis, zo blijven de kosten laag.

Pilot

Zaterdag 30 juni is er een pilot avond, dan wordt gekeken of er inderdaad behoefte is aan de filmavond. Als dit het geval is, zijn de dames van plan om vanaf september maandelijks filmavonden te draaien. De film wordt gekozen door middel van enquêtes via Instagram en op het Candea College. Er is keus uit acht films, voor de pilot op 30 juni kreeg Baywatch onder 66 jongeren de voorkeur. Deze filmavond vindt plaats in de filmhuiszaal in de Ogtent in Duiven, ook wel de 'Bioscoop Duiven' genoemd. De dames zijn met veel mensen en organisaties in gesprek geweest over hun idee en ze hebben er dan ook veel moeite in gestoken. "In het begin kost het veel tijd, dan is het nog vooral zoeken. De afspraken vinden buiten school plaats en we proberen altijd allemaal aanwezig te zijn. Nadat de grootste dingen zijn geregeld en gepland, is het een kwestie van uitvoeren'', benadrukken de dames nog. Het kost tijd, maar met doorzettingsvermogen willen zij dit waarmaken.

Op de Instagram-pagina @biosduiven zal alle informatie over de films worden gedeeld. Voor vragen, opmerkingen en reserveringen kan een e-mail gestuurd worden naar:

biosduiven@gmail.com .