Wim van den Boom en Herman de Bruin:
Wim van den Boom en Herman de Bruin: "We willen vooral jonge kunstenaars stimuleren om kunst te creëren" Foto:

'Kunst vormt de leidraad voor verbinding'

Burgerinitiatief ontwerpt beeldenroute van hartje Zevenaar naar outlet

ZEVENAAR - Kunst zorgt voor ondersteuning, uitbreiding en verbetering van de leefomgeving. De nieuwe beeldenroute is een burgerinitiatief om Zevenaar een regionale functie te geven en kunst met een verhaal te tonen.

De mannen en vrouw van het burgerinitiatief de beeldenroute zijn Henk Denters, Henk Wenting, Nan Hoesté, Wim van den Boom, Rokus van de Akker en Herman de Bruin. Zij willen met de beeldenroute een breed draagvlak creëren, zodat de politiek zich ermee gaat bemoeien. "Kunst zal zorgen voor verbintenis tussen het centrum van Zevenaar en het toekomstige outletcentrum aan de snelweg A12," vertellen de zes kunstliefhebbers. De loop- en fietsroute is als toeristische attractie ontworpen en heeft kunstzinnige richtingaanwijzers, kunstkluizen en wisselkunst langs de route. De kunstzinnige richtingaanwijzers zijn hogere beelden die de richting wijzen. Kunstkluizen zijn ongeveer 2,5 bij 2 bij 2 meter en elke kunstkluis zal verschillend zijn. "De kunstkluis is al een kunstwerk op zich, maar in de kunstkluis zullen nog één of meerdere kunstwerken te zien zijn." De overige kunst is wisselkunst en zal dus om de zoveel tijd gewisseld worden.

Jonge kunstenaars

"Om veel verschillende kunst te creëren zijn er meerdere kunstenaars nodig om de richtingaanwijzers, kunstkluizen en de kunst te bedenken en te maken. Ook kunnen mensen van buitenaf kunst leveren voor in de kunstkluizen en zo een draagvlak creëren. Zolang de kunst maar verrassend, uitdagend en educatief is." Naast veel verschillende kunstenaars is er medewerking van de gemeente Zevenaar en van het outletcentrum nodig om de route te kunnen realiseren. De route zal ongeveer vier kilometer worden en moet nieuwsgierigheid opwekken. Het burgerinitiatief wil vooral jonge kunstenaars stimuleren om kunst te creëren en hun fantasie de loop te laten. Ze moeten out-of-the-box denken om verrassende kunst te maken.

Vier stadspoorten

Naast beelden op de beeldenroute, wil het burgerinitiatief ook beelden in het centrum van Zevenaar om de historie terug te brengen. Op het Raadhuisplein willen ze een overdekte markthal maken waar streekgebonden producten verkocht kunnen worden en waar plek is voor dagelijkse activiteiten. Daarnaast is er de werkgroep stadspoorten bestaande uit Henk Wenting, Wim van den Boom, Rokus van de Akker, Herman de Bruin en John Olie. Zij willen de vier stadspoorten die in de zeventiende eeuw bij de ingangen van het centrum van Zevenaar stonden terugbrengen op een bijzondere, kunstzinnige manier. Zo zal er virtuele kunst in de vorm van bijvoorbeeld projecties bij de poorten te zien zijn die het verhaal van Zevenaar vertellen. Dit zorgt voor verbinding van de plaatsen in Zevenaar.Het burgerinitiatief de beeldenroute én de werkgroep stadspoorten willen een breed gedragen initiatief vormen die aansluit bij de gemeente en de bevolking. "Kunst is de leidraad die zorgt voor verbinding." Hun motto is 'eerst vormt de mens zijn omgeving, daarna vormt de omgeving de mens'.